Kapitel 4: On-page SEO och innehåll

On-page SEO

Nu när du vet hur din målgrupp söker är det dags att dyka in i on-page SEO. Begreppet On-page är sättet att skapa webbsidor som svarar på sökandens frågor. On-page SEO är mångfacetterad och sträcker sig utöver innehåll till andra saker som scheman och metataggar, som vi kommer att diskutera längre om i nästa kapitel angående teknisk optimering. Just nu, ta fram din författareförmåga – det är dags att skapa ditt innehåll!

Skapa ditt innehåll

Tillämpa din efterforskning för sökord

I det förra kapitlet lärde vi oss om metoder för att upptäcka hur din målgrupp söker efter ditt innehåll. Nu är det dags att genomföra den efterforskningen i praktiken. Här är en enkel översikt att följa och tillämpa i din efterforskning av sökord:

1. Undersök dina nyckelord och gruppera dem med liknande ämnen och avsikter. Dessa grupper kommer vara dina sidor, snarare än att skapa enskilda sidor för varje sökordsvariant.

2. Om du inte redan har gjort det, utvärdera SERP för varje sökord eller grupp av nyckelord för att avgöra vilken typ och format ditt innehåll skall vara. Några egenskaper hos rankningssidor att notera:

A. Är de tunga bilder eller videos?

B. Är innehållet långt eller kort och tydligt?

C. Är innehållet formaterat i listor, punkter eller stycken?

3. Fråga dig själv: ”Vilket unikt värde kan jag erbjuda för att göra min sida bättre än de sidor som för närvarande rankar för mitt sökord?”

On-page SEO låter dig omvandla din efterforskning till innehåll som din publik kommer att älska. Se bara till att undvika att ramla i fällan med lågt värderad taktik vilken kan skada mer än hjälpa!

Lågt värderad taktik att undvika

Ditt webbinnehåll bör existera för att svara på sökares frågor, för att vägleda dem genom din webbplats och för att hjälpa dem att förstå webbplatsens syfte. Innehåll ska inte skapas i syfte att enbart ranka högt i sökningen. Ranking är ett medel för ändamål, där ändamålet är att hjälpa sökarna. Om vi sätter vagnen framför hästen riskerar vi att ramla i fällan med lågt värderad taktik och innehåll.

Vissa av dessa taktiker introducerades i kapitel 2 men genom granskning, låt oss ta en djupdykning i vissa lågt värderade taktiker som du bör undvika när du skapar optimerat sökmotorinnehåll.

Blekt innehåll

Det är vanligt att en webbplats har unika sidor om olika ämnen, men en äldre innehållsstrategi var att skapa en sida för varje enskild iteration av dina sökord för att rankas på första sidan för de dör högst specifika frågorna.

Om du till exempel sålde brudklänningar kunde du ha skapat enskilda sidor för brudklänningar och bröllopsklänningar, även om varje sida egentligen sa samma sak. En liknande taktik för lokala företag var att skapa flera sidor med innehåll för varje stad eller region från vilken de ville ha kunder från. Dessa ”geografiska sidor” hade ofta samma eller mycket liknande innehåll, med ortsnamnet som den enda unika faktorn.

Taktiker som dessa var helt klart inte användbar för användare, så varför gjorde utgivarna detta? Google var inte alltid lika bra som det är idag när det gäller att förstå förhållandena mellan ord och fraser (eller semantik). Så om du ville ranka på första sidan för ”brudklänningar” men du bara hade en sida om ”bröllopsklänningar”, kanske det inte ordnade saken.

Denna praxis skapade mängder av blekt innehåll av låg kvalitet på nätet vilket Google adresserade specifikt med sin uppdatering 2011, den så kallade Panda uppdateringen. Denna algoritmuppdatering straffade sidor av låg kvalitet, vilket resulterade i att sidor med högre kvalitet fick topplaceringar på SERPen. Google har fortsatt upprepa den här processen för nedmontering av innehåll med låg kvalitet och för att idag främja innehåll av hög kvalitet.

Google är tydliga med att du bör ha en omfattande sida om ett ämne istället för flera, svagare sidor för varje variant av ett sökord.

Duplicera innehåll

Som det låter avser ”duplicerat innehåll” det innehåll som delas mellan domäner eller mellan flera sidor i en enda domän. ”Skrapat” innehåll går ett steg längre och innebär det uppenbart obehöriga användandet av innehåll från andra webbplatser. Detta kan innefatta att ta innehåll och publicera som det är eller ändra det bara något innan du publicerar, utan att lägga till något originalinnehåll eller värde.

Det finns gott om legitima skäl för internt innehåll eller duplicerat innehåll varför Google uppmuntrar användningen av en rel=canonical tag för att peka på den ursprungliga versionen av webbinnehållet. Även om du inte behöver veta om den här taggen ännu, är det viktigaste att för närvarande notera att ditt innehåll skall vara unikt i ord och värde.

Cloaking

En grundläggande princip i riktlinjerna för sökmotorer är att visa samma innehåll till motorns sökrobotar som du skulle visa för en riktig besökare. Detta innebär att du aldrig skall dölja text i HTML-koden på din webbsida som en vanlig besökare inte kan se.

När denna riktlinje bryts, kallar sökmotorer det ”cloaking” och vidtar åtgärder för att förhindra att dessa sidor rankas i sökresultaten. Cloaking kan utföras på olika sätt och av olika skäl, både positiva och negativa. Nedan visas ett exempel där Spotify visade annat innehåll för användare än till Google.

Användarna presenterades en inloggningssida i Spotify när de sökte efter National Philharmonic Orchestra.

Om du tittade på Googles cache-version av sidan, visades innehållet Spotify tillhandahöll sökmotorn.

I vissa fall kan Google låta praxis som tekniskt är cloaking passera eftersom de bidrar till en positiv användarupplevelse.

Stoppning av nyckelord

Om du någonsin har fått höra ”Du måste inkludera {kritiskt nyckelord} på den här sidan X gånger” har du sett förvirringen över användande av sökord. Många tror felaktigt att om du bara inkluderar ett nyckelord i din sidas innehåll X gånger så kommer du automatiskt att rangordnas för det. Sanningen är, även om Google letar efter omnämnanden av nyckelord och relaterade koncept på din webbplats sidor, måste själva sidan tillföra värde bortom ren sökordsanvändning. Om en sida kommer att vara värdefull för användaren kommer den inte låta som om den var skriven av en robot, så för in dina sökord och fraser naturligt på ett sätt som är förståeligt för dina läsare.

Automatiskt genererat innehåll

Troligtvis är en av de mest stötande formerna av låg kvalitet på innehåll den typ som genereras automatiskt eller skapas programmerat med avsikt att manipulera sökrankningar och inte alls hjälpa användare. Du kanske känner igen en del av automatiskt genererade innehåll från hur lite mening det innehåller när du läser – det är tekniskt ord, men sammanflätade av ett program snarare än en människa.

Det är värt att notera att framstegen inom maskininlärning har bidragit till mer sofistikerat automatiskt genererat innehåll vilket bara kommer att bli bättre med tiden. Det är därför troligt att Google i sina riktlinjer för kvalitet för automatiskt genererat innehåll specifikt uppmärksammar om varumärken med automatiskt genererat innehåll som försöker manipulera sökrankning, snarare än allt automatiskt genererat innehåll.

Vad du ska göra istället: 10x det!

Det finns ingen ”hemlig lösning” för att rankning i sökresultaten. Google rankar sidor högt eftersom det har fastställt att de är dem bästa svaren på sökarens frågor. I dagens sökmotor räcker det inte att din sida inte dupliceras, genererar skräppost eller är trasig. Din sida måste ge värde för sökarna och vara bättre än någon annan sida som Google för närvarande serverar som svaret på en viss fråga. Här är en enkel formel för innehållsskapande:

·         Sök de sökord du vill att din sida ska rankas efter

·         Identifiera vilka sidor som rankas högst för dessa sökord

·         Bestäm vilka egenskaper dessa sidor har

·         Skapa innehåll som är bättre än så

Vi vill kalla detta 10x innehåll. Om du skapar en sida bara på ett nyckelord som är 10 gånger bättre än sidorna som visas i sökresultaten (för det sökordet) kommer Google att belöna dig för det, och ännu bättre, du kommer naturligtvis att få folk att länka till det! Att skapa 10x innehåll är hårt arbete, men kommer att ge utdelning i form av organisk trafik.

Kom bara ihåg att det inte finns något magiskt nummer när det gäller ord på en sida. Det vi borde sträva efter är vad som tillräckligt tillfredsställer användarens avsikt. Vissa frågor kan besvaras noggrant och korrekt med 300 ord medan andra kan kräva 1000 ord!

NAP: En notis för lokala företag

Om du är ett företag som träffar dina kunder personligen, se till att du inkluderar ditt företags namn, adress och telefonnummer (NAP) tydligt, korrekt och konsekvent i hela webbplatsens innehåll. Denna information visas ofta i sidfot eller sidhuvud på ett lokalt företags webbplats, liksom på alla ”kontakta oss” sidor.

Om du är ett företag med lokal på flera platser är det bäst att bygga unika, optimerade sidor för varje plats. Till exempel bör ett företag som har platser i Malmö, Göteborg och Stockholm överväga att ha en sida för varje:

example.com/goteborgexample.com/malmoexample.com/stockholm

Varje sida bör vara unikt optimerad för den platsen, så Stockholmssidan skulle ha unikt innehåll vilket diskuterar Stockholmsplatsen, listar Stockholms NAP och till och med recensioner specifikt från Stockholmskunder. Om det finns dussintals, hundratals eller till och med tusentals platser, kan en store locator widget användas för att hjälpa dig att skala.

Lokalt kontra nationellt kontra internationellt

Kom bara ihåg att inte alla företag verkar på lokal nivå och utför det vi kallar ”lokal SEO.” Vissa företag vill locka kunder på nationell nivå (ex: hela Sverige) och andra vill locka kunder från flera länder (”internationell SEO”). Ta till exempel Volvo. Deras produkt (SEO-programvara) är inte bunden till en specifik plats, medan ett kafés är, eftersom kunderna måste resa till platsen för att få sin koffein-fix.

I det här scenariot bör kaféet optimera sin webbplats för sin fysiska plats, medan Volvo skulle inrikta sig på ”SEO-programvara” utan en platsspecifik modifierare som ”Stockholm”

Hur du väljer att optimera din webbsida beror till stor del på din publik, så se till att du har dem i åtanke när du skapar webbsidans innehåll.

Hoppas att du fortfarande har lite energi kvar efter att ha hanterat den svåra, men givande uppgiften att sätta ihop en sida som är 10 gånger bättre än dina konkurrenters sidor, för det finns endast några fler saker som behövs innan din sida är klar! I nästa avsnitt kommer vi att prata om de andra optimeringarna på sidan som den behöver, samt att namnge och organisera ditt innehåll.

Bortom innehåll: andra optimeringar som dina sidor behöver

Kan jag bara öka teckenstorleken för att skapa rubriker?

Hur kan jag kontrollera vilken titel och beskrivning som visas på min sida i sökresultaten?

När du har läst det här avsnittet kommer du förstår andra viktiga element på sidan vilka hjälper sökmotorer att förstå det 10x innehåll du just har skapat, så låt oss dyka in!

Rubriktaggar

Rubriktaggar är ett HTML-element som används för att beteckna rubriker på din sida. Huvudrubrik, kallad H1, är vanligtvis reserverad för sidans titel. Den ser ut så här:

< h 1 > Sidtitel < / h 1 >

Rubriktaggar

Rubriktaggar är ett HTML-element som används för att beteckna rubriker på din sida. Huvudetiketten, kallad en H1, är vanligtvis reserverad för sidans titel. Det ser ut så här:

< h 1 > Sidtitel < / h 1 >

Det finns också underrubriker som sträcker sig från H2 till H6-taggar, även om det inte krävs att alla dessa används på en sida. Hierarkin med rubriktaggar går från H1 till H6 i fallande ordning av betydelse.

Varje sida bör ha en unik H1 som beskriver sidans huvudämne. Detta skapas ofta automatiskt utifrån sidans titel. Som huvudsakligt beskrivande titel på sidan bör H1 innehålla sidans primära nyckelord eller fras. Du bör undvika att använda rubriktaggar för att markera upp element som inte är rubrik, till exempel navigeringsknappar och telefonnummer. Använd rubriktaggar för att presentera innehåll som följer kommer att avhandla.

Ta denna sida om att turnera Köpenhamn, till exempel:

< h 1 > Köpenhamns reseguide < / h 1 > < h 2 > Köpenhamn under säsongerna < / h 2 > <h3> Besök på vintern < / h 3 > < h 3 > Besök på våren < / h 3 >

Huvudämnet på sidan introduceras i huvudsakliga < h 1 >, och varje ytterligare rubrik används för att introducera ett nytt underämne. I det här exemplet är < h 2 > mer specifika än < h 1 > och < h 3 > -taggarna är mer specifika än < h 2 >. Detta är bara ett exempel på en struktur du kan använda.

Även om det du väljer att sätta i dina rubriktaggar kan användas av sökmotorer för att utvärdera och rangordna din sida, är det viktigt att undvika att överdriva deras betydelse. Rubriktaggar är en bland många SEO-faktorer på sidan, och vanligtvis skulle de inte flytta nålen såsom kvalitativa backlinks och kvalitativt innehåll, så fokusera på dina besökare när du skapar dina rubriker.

Interna länkar

I kapitel 2 diskuterade vi vikten av att ha en sökbar webbsida. En del av en webbsidans förmåga till crawling ligger i dess interna länkstruktur. När du länkar till andra sidor på din webbsida ser du till att sökmotorns crawler kan hitta alla sidor på din webbplats. Du skickar länkkapital (rankningskraft) till andra sidor på din webbplats och hjälper besökare att navigera din webbplats.

Vikten av intern koppling är väl etablerad, men det kan finnas förvirring över hur det ser ut i praktiken.

Länktillgänglighet

Länkar som kräver ett klick (som en rullgardinsmeny för att visa) är ofta dolda för sökmotors sökrobotar så om de enda länkarna till interna sidor på din webbplats är genom dessa typer av länkar kan du ha problem med att få de sidorna indexerade. Välj istället länkar som är direkt tillgängliga på sidan.

Ankartext

Ankartext är den text som du länkar till sidor med. Nedan kan du se ett exempel på hur en hyperlänk utan ankartext och en hyperlänk med ankartext ser ut i HTML.

<a href=”http://www.example.com/”> </a> <a href=”http://www.example.com/” title=”Keyword Text”> Sökordstext </a>

I visning live skulle det se ut så här:

http://www.example.com/

Nyckelordstext

Ankartexten skickar signaler till sökmotorer angående innehållet på målsidan. Om jag till exempel länkar till en sida på min webbplats med ankartexten ”lära sig SEO”, är det en bra indikator för sökmotorer att den målsökta sidan är en plats där folk kan lära sig om SEO. Var dock noga med att inte överdriva. För många interna länkar som använder samma ankartext stoppad med sökord kan det för vissa sökmotorer verka som att du försöker manipulera en sidas ranking. Det är bäst att göra ankartexten naturlig snarare än formulerande.

Länkvolym

I Googles allmänna riktlinjer för webbansvariga säger de att man skall ”begränsa antalet länkar på en sida till ett rimligt antal (högst några tusen).” Detta är en del av Googles tekniska riktlinjer snarare än avsnittet om kvalitetsriktlinjer, så att ha för många interna länkar är inte något som i sig kommer att få dig straffad, men det påverkar hur Google hittar och utvärderar dina sidor.

Ju fler länkar på en sida, desto mindre kapital kan varje länk överföra till sin målsida. En sida har begränsat med mycket kapital att sprida.

Förutom att överföra behörighet mellan sidor är en länk också ett sätt att hjälpa användare att navigera till andra sidor på din webbplats. Detta är ett fall där man gör det bästa för sökmotorerna och gör det bästa för sökarna. För många länkar späder bara inte auktoriteten för varje länk, utan de kan också vara ohjälpsamma och överväldigande. Tänk på hur en sökare kan känna om han landar på en sida som ser ut så här:

Välkommen till vår trädgårdswebbplats! Vi har många artiklar om trädgårdsskötsel, hur man arbetar i trädgård, och användbara tips om örter, frukt, grönsaker, perenner och ettåriga växter. Läs mer om trädgårdsskötsel från vår trädgårdsblogg.

Puh! Det är inte bara så många länkar att bearbeta, utan när man läser det ser det också ganska onaturligt ut och innehåller inte mycket att ha (kan betraktas som ”blekt innehåll” av Google). Fokusera på kvalitet och hjälp dina användare att navigera på din webbplats, och du behöver förmodligen inte oroa dig om för många länkar.

Omdirigering

Att ta bort och byta namn på sidor är vanligt, men i händelse av att du flyttar en sida, se till att uppdatera länkarna till den gamla webbadressen! Åtminstone bör du se till att omdirigera webbadressen till dess nya plats, men om möjligt uppdatera alla interna länkar till den URLen i källan så att användare och sökrobotar inte behöver gå igenom omdirigeringar för att komma till destinationssidan. Om du bara väljer att omdirigera, var noga med att undvika omdirigeringskedja som är för långa (Google säger: ”Undvik att länka omdirigeringar för många gånger. Håll antalet omdirigeringar i kedjan få, helst högst 3 och färre än 5.”)

Exempel på en omdirigeringskedja:

(ursprunglig plats för innehållet) exempel.com/location1 → exempel.com/ location2 → (aktuell plats för innehåll) exempel.com/ location3

Bättre:

exempel.com/ location1 → exempel.com/ location3

Bildoptimering

Bilder är de mest skyldiga till långsamma webbsidor! Det bästa sättet att lösa för detta är att komprimera dina bilder. Även om det inte finns någon storlek som passar allt när det gäller bildkomprimering, att testa olika alternativ såsom ”spara för webb”, bildstorlek och komprimeringsverktyg såsom Optimizilla eller ImageOptim för Mac (eller Windows-alternativ), samt utvärdera det som fungerar bäst, är rätt väg att gå.

Ett annat sätt att hjälpa dig optimera dina bilder (och förbättra din sidhastighet) är genom att välja rätt bildformat.

Hur man väljer vilket bildformat som ska användas

·         Om din bild kräver animering, använd en GIF

·         Om du inte behöver bevara hög bildupplösning, använd JPEG (och testa olika komprimeringsinställningar)

·         Om du behöver bevara hög bildupplösning, använd PNG

o Om din bild har många färger, använd PNG-24

o Om din bild inte har många färger, använd PNG-8

Läs mer om hur du väljer bildformat i Googles bildoptimeringsguide.

Det finns olika sätt att behålla besökare på en medel långsam laddningssida genom att använda bilder som skapar en färgad ruta eller en mycket suddig / lågupplöst version, då får du besökarna att känna som om saker laddas snabbare. Vi diskuterar dessa alternativ mer detaljerat i kapitel 5.

Alt text

Alt-text (alternativ text) i bilder är en princip för webbtillgänglighet och används för att beskriva bilder för synskadade via skärmläsare. Det är viktigt att ha alt-text beskrivningar så att alla synskadade kan förstå vad bilderna på din webbplats visar.

Sökmotorbottar genomsöker också alt-text för att bättre förstå dina bilder, vilket ger dig den extra fördelen att ge bättre bildkontext till sökmotorer. Se bara till att dina alt-beskrivningar framstår naturligt för människor och undvik att fylla på med nyckelord för sökmotorer.

Dålig:

<img src = ”grumpycat.gif” alt = ”grumpy cat, cat is grumpy, grumpy cat gif”>

Bra:

<img src = ”grumpycat.gif” alt = ”A black cat looking very grumpy at a big dog”>

Skicka in en webbplatskarta

För att säkerställa att Google kan genomsöka och indexera dina bilder, skicka in en webbplatskarta på ditt Google Search Console-konto. Detta hjälper Google att upptäcka bilder som de annars har missat.

Formatera för läsbarhet & presenterade utdrag

Din sida kan innehålla det bästa innehållet som någonsin har skrivits om ett ämne, men om det har formaterats felaktigt kanske din publik aldrig läser det! Vi kan aldrig garantera att besökare läser vårt innehåll, men det finns några principer som kan främja läsbarheten, innefattande:

·         Textstorlek och färg – Undvik teckensnitt som är för små. Google rekommenderar 16-punkters teckensnitt och högre för att minimera behovet av att ”klämma och zooma” på mobilen. Textfärgen i förhållande till sidans bakgrundsfärg bör också främja läsbarheten. Ytterligare information om text finns i riktlinjerna för webbplatsens tillgänglighet och via Googles grundläggande riktlinjer för webbtillgänglighet.

·         Rubriker – Att bryta upp ditt innehåll med användbara rubriker kan hjälpa läsarna att navigera på sidan. Detta är särskilt användbart på långa sidor där en läsare kanske bara letar efter information från ett visst avsnitt.

·         Punktlistor – Perfekt för listor kan punktlistor hjälpa läsarna att skumma igenom och snabbare hitta den information de behöver.

·         Avsnittsbrott – Att undvika textväggar kan hjälpa till att förhindra borttagning av sidor och uppmuntra besökare på webbplats att läsa mer av din sida.

·         Stödjande media – Om det är lämpligt, inkludera bilder, video och widgetar som kan komplettera ditt innehåll.

·         Fet och kursiv för betoning – Att sätta ord i fetstil eller kursiv kan lägga tonvikt, så de bör vara undantaget, inte regeln. Lämplig användning av dessa formateringsalternativ kan framkalla viktiga punkter som du vill kommunicera.

Formatering kan också påverka din sidas förmåga att dyka upp i presenterade utdrag. Dessa ”position 0” -resultat som visas ovanför resten av organiska resultaten.

Det finns ingen speciell kod som du kan lägga till på din sida för att den skall dyka upp här, och du kan inte heller betala för den här placeringen, men om du tar del av frågeställningen kan du bättre strukturera ditt innehåll för presenterade utdrag. Om du till exempel försöker rangordna ”kaka kontra paj” kan det vara meningsfullt att inkludera en tabell i ditt innehåll, med fördelarna för kakan i en kolumn och fördelarna med paj i den andra. Eller om du försöker högt enligt ”bästa restauranger att prova i Malmö”, kan det indikera att Google vill ha en lista, så att formatera ditt innehåll i punkter kan hjälpa.

Titel taggar

En sidas titeltagg är ett beskrivande HTML-element som anger titeln på en viss webbsida. De är kapslade i huvudetiketten på varje sida och ser ut såhär:

<head> <title> Exempel Titel </title> </head>

Varje sida på din webbplats bör ha en unik, beskrivande titel tagg. Det du matar in i ditt fält för titelmärkning kommer att visas här i sökresultaten, även om Google i vissa fall kan justera hur din titeltagg visas i sökresultaten.

Det kan också dyka upp i webbläsare.

Eller när du delar länken till din sida på vissa externa webbplatser.

Din titel tagg spelar en stor roll i personens första intryck av din webbplats, och det är ett otroligt effektivt verktyg för att dra besökare till din sida, överträffa alla andra resultat på SERP. Ju mer övertygande din titel tagg, i kombination med hög ranking i sökresultaten, desto fler besökare kommer du att locka till din webbplats. Detta understryker att SEO inte bara handlar om sökmotorer utan snarare hela användarupplevelsen.

Vad är en effektiv titeltagg?

·         Användning av nyckelord: Att ha ditt sökord i titeln kan hjälpa både användare och sökmotorer att förstå vad din sida handlar om. Ju närmare framsidan av titel taggen dina sökord är, desto mer sannolikt kommer en användare att läsa dem (och förhoppningsvis klicka) och desto mer användbara kan de vara för rankning.

·         Längd: Sökmotorerna visar i genomsnitt de första 50–60 tecknen (ca 512 pixlar) i en titeltagg i sökresultaten. Om din titel tagg överskrider de tecken som är tillåtna på SERP, kommer en ellips ”…” att visas där titeln blir avskuren. Även om det är säkert att hålla sig till 50–60 tecken, skall du aldrig offra kvalitet för strikt teckenantal. Om du inte kan få din titeltagg till 60 tecken utan att skada dess läsbarhet, gör den längre (inom rimlighet).

·         Branding: Hos oss älskar vi att avsluta våra titeltaggar med ett varumärkesnamn eftersom det främjar varumärkesmedvetenhet och skapar en högre klickfrekvens bland personer som känner till oss. Ibland är det vettigt att placera ditt varumärke i början av titel taggen, till exempel på din hemsida, men tänk på vad du försöker rangordna och placera dessa ord närmare början på din titel tagg.

Meta beskrivningar

Liksom titeltaggar är metabeskrivningar HTML-element vilka beskriver innehållet på sidan som de finns på. De är också kapslade i huvudtaggen och ser ut så här:

<head> <meta name = ”description” content = ”Description of page here.” /> </head>

Detta hjälper ofta till att förbättra dina metabeskrivningar för unika sökningar. Låt dock inte detta avskräcka dig från att skriva en metabeskrivning för sidan – de är fortfarande extremt värdefulla.

Vad utgör en effektiv metabeskrivning?

De egenskaper som utgör en effektiv titeltagg gäller också effektiva metabeskrivningar. Även om Google säger att metabeskrivningar inte är en rankningsfaktor, såsom titeltaggar, är de otroligt viktiga för klickfrekvens.

·         Relevans: Metabeskrivningar bör vara mycket relevanta för innehållet på din sida, så det bör sammanfatta ditt nyckelkoncept i någon form. Du bör ge sökaren tillräckligt med information för att de skall veta att de har hittat en sida som är tillräckligt relevant för att få sin fråga besvarad, utan att avslöja så mycket information att det eliminerar behovet av att klicka igenom till din webbsida.

·         Längd: Sökmotorer tenderar att korta av metabeskrivningar till cirka 155 tecken. Det är bäst att skriva metabeskrivningar mellan 150–300 tecken i längd. På vissa SERP kommer du att märka att Google ger mycket mer utrymme till beskrivningarna på vissa sidor. Detta händer vanligtvis för webbsidor som rankas precis under ett presenterat utdrag.

URL-struktur: Namnge och organisera dina sidor

URL står för Uniform Resource Locator. URLar är platser eller adresser för enskilda innehåll på webben. Liksom titeltaggar och metabeskrivningar visar sökmotorer URLar på SERPerna, så URL-namn och format kan påverka klickfrekvensen. Sökare använder inte bara dem för att fatta beslut om vilka webbsidor de skall klicka på, webbadresser används också av sökmotorer för att utvärdera och rangordna sidor.

Tydlig namngivning av sida

Sökmotorer kräver unika webbadresser för varje sida på din webbplats så att de kan visa dina sidor i sökresultat, men tydlig URL-struktur och namngivning är också bra för personer som försöker förstå vad en specifik URL handlar om. Vilken URL är till exempel tydligare?

example.com/desserts/chocolate-pie

eller

example.com/asdf/453?=recipe-23432-1123

Det är troligare att sökare klickar på webbadresser som förstärker och klargör vilken information som finns på den sidan och mindre troligt att de klickar på webbadresser som förvirrar dem.

Webbadressen är en mindre rankningsignal, men du kan inte förvänta dig att bli rangordnad enbart på grundval av orden i domän- / sidnamn (se Google EMD-uppdatering). När du namnger dina sidor eller väljer ett domännamn skall du ha din målgrupp i åtanke först.

Sidorganisation

Om du avhandlar flera ämnen på din webbplats bör du också se till att undvika sidor under irrelevanta mappar. Till exempel:

example.com/commercial-litigation/alimony

Det hade varit bättre för den här fiktiva webbplatsen för flera praktiserande advokatbyråer att lägga alimony (underhåll) under ”/ familjerätt /” än under den irrelevanta delen ”/ kommersiell rättstvist /” på webbplatsen.

Mapparna där du hittar ditt innehåll kan också skicka signaler om typen, inte bara ämnet, för ditt innehåll. Till exempel kan daterade webbadresser indikera tidskänsligt innehåll. Även om de är lämpliga för nyhetsbaserade webbplatser, kan daterade webbadresser för tidlöst innehåll faktiskt få sökare att undvika den eftersom informationen verkar föråldrad. Till exempel:

example.com/2015/april/what-is-seo/

mot

example.com/what-is-seo/

Eftersom ämnet ”Vad är SEO?” inte är begränsad till ett specifikt datum, är det bäst att den ligger på en icke-daterad URL-struktur annars riskeras att din information tycks föråldrad.

Som du kan se, vad du namnger dina sidor och i vilka mappar du väljer att organisera dina sidor under är ett viktigt sätt att förtydliga ämnet på din sida för användare och sökmotorer.

URL-längd

Även om det inte är nödvändigt att ha en helt platt URL-struktur, indikerar många studier om klickfrekvens att vid valet mellan en URL och en kortare URL, föredrar sökare ofta kortare webbadresser. Liksom titeltaggar och metabeskrivningar som är för långa, kommer för långa URLer också att kapas av med en ellips. Kom bara ihåg att det är lika viktigt att ha en beskrivande URL, så kapa inte ner URL-längden om det innebär att detta offrar URLens beskrivande del.

example.com/services/plumbing/plumbing-repair/toilets/leaks/

mot

example.com/plumbing-repair/toilets/

Minimering av längden, både genom att ha färre ord i dina sidonamn och att ta bort onödiga undermappar, gör dina webbadresser enklare att kopiera och klistra in, såväl som mer klickbara.

Nyckelord i URL

Om din sida riktar sig mot en specifik term eller fras, se till att inkludera den i webbadressen. Gå dock inte till överdrift genom att försöka fylla i flera sökord av rent SEO-syften. Det är också viktigt att se upp för upprepade sökord i olika undermappar. Som exempel kan du naturligtvis ha inkorporerat ett nyckelord i ett sidnamn, men om det finns i andra mappar vilka också är optimerade med det sökordet, kan URL-adressen börja verkad stoppad med nyckelord.

Exempel:

example.com/seattle-dentist/dental-services/dental-crowns/

Överanvändning av sökord i URLer kan vara spam-iga och manipulerande. Om du inte är säker på om din sökordsanvändning är för aggressiv läser du bara din URL genom en sökares ögon och frågar: ”Ser det här naturligt ut? Skulle jag klicka på det här?”

Statiska URLer

De bästa webbadresserna är de som lätt kan läsas av personer, så du bör undvika överanvändning av parametrar, siffror och symboler. Med hjälp av teknologier såsom mod_rewrite för Apache och ISAPI_rewrite för Microsoft kan du enkelt omvandla dynamiska webbadresser så här:

http://moz.com/blog?id=123

till en mer läsbar statisk version som denna:

https://moz.com/google-algorithm-change

Bindestreck för ordseparation

Inte alla webbapplikationer tolkar separatorer såsom understreck (_), plustecken (+) eller mellanslag (% 20) korrekt. Sökmotorer förstår inte heller hur man ska skilja ord i URLer när de körs utan en separator (exempel.com/optimizefeaturedsnippets/). Använd istället bindestreck (-) för att skilja ord i en URL.

Känslighet för teckenformat

Webbplatser bör undvika URL känsliga för teckenformat. I stället för exempel.com/desserts/Chocol-Pie-Recipe skulle det vara bättre att använda exempel.com/desserts/chocol-pie- recept. Om webbplatsen du arbetar med har mängder av URL-adresser med gemener och versaler, oroa dig inte – dina utvecklare kan hjälpa. Be dem lägga till en omskrivningsformel i något som kallas .htaccess-filen för att automatiskt göra alla URL-adresser med stora bokstäver till små.

Geografiska modifierare i URLer

Vissa lokala företagare utesluter geografiska termer vilka beskriver deras fysiska plats eller serviceområde eftersom de tror att sökmotorer kan räkna ut detta på egen hand. Tvärtom, det är viktigt för lokala företags webbplatsers innehåll, webbadresser och andra tillgångar på sidan specifikt nämner stadsnamn och andra regionala beskrivningar. Låt både konsumenter och sökmotorer vet exakt var du är och var du betjänar, snarare än att enbart lita på din fysiska plats.

Protokoll: HTTP kontra HTTPS

Ett protokoll är det där ”http” eller ”https” före ditt domännamn. Google rekommenderar att alla webbplatser har ett säkert protokoll (”s” i ”https” står för ”säkert”). För att se till att dina webbadresser använder https: // -protokollet istället för http: //, måste du få ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer). SSL-certifikat används för att kryptera data. De säkerställer att all information som skickas mellan webbservern och sökarens webbläsaren förblir privat. Från och med juli 2018 visar Google Chrome ”inte säker” för alla HTTP-webbplatser, vilket kan leda till att dessa webbplatser verkar opålitliga för besökarna och resultera i att de lämnar webbplatsen.

Källa: moz.com