Super bowl Sunday – inte bara för de sportintresserade

Ett årligt tv-sänt sportevenemang med miljontals tittare, där även reklamerna går upp i kamp mot varandra!

Super bowl i USA firade 50 år i år, och är den största sporthändelsen tillika mest sedda tv-sändningen i landet på hela året.
Det har utvecklats till mer eller mindre en folkfest, som varje år lockar över 100 miljoner tittare. Med så stor publik är det inte konstigt att stora företag är villiga att betala tv-bolaget CBS, som sänder evenemanget, ett minimum av 5 miljoner dollar (drygt 42 miljoner kr) per 30 sekunder som de får visa upp sina produkter eller tjänster för denna massa av tittare. Välinvesterade pengar, menar de flesta. I år köpte hela 52 företag en del av den dyrbara tiden.

Så förutom själva matchen har nu reklaminslagen i sig blivit ett fenomen, och det som de nödvändigtvis inte speciellt sportintresserade ser mest fram emot. Företagen vet att sänder de en lyckad reklam, är chansen till en klickraket på internet inte långt borta. I skrivande stund flera av inslagen som sändes den 7de februari redan över 20 miljoner views var på Youtube.

Inslagen är oftast väldigt påkostade, bygger på mycket humor eller igenkänningsfaktor, och har skådespelare med hög profil. I år fick vi se bland andra Liam Neeson, Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Missy Elliot, Lil’ Wayne, Jeff Goldblum, Arnold Schwarzenegger, Seth Rogen, Steven Tyler, Ryan Reynolds, Serena Williams, Tony Hawk, Christopher Walken – för att nämna några. En överrepresentation av män, och budskap mer riktade till just män. Vilket på ett sätt är förståeligt, då sporten överlag är mansdominerad. Men under just denna, ja högtid, som man nästan kan kalla det, undrar vi ändå inte om det inte är kvinnorna som uppskattar just reklamavbrotten desto mer?

Att försöka jämföra dessa reklaminslag med det som visas i svensk media är nästintill omöjligt. Produktionsbudget, antal tittare, skala osv skiljer sig markant. Men man kan absolut hitta inspiration och få idéer som går att applicera på projekt här i Sverige.

Här kommer våra 3 favoritreklamer för i år.
Doritos ’Doritos Dogs’

Heinz ’Wiener stampede’

Hyundai’s ’First Date’