Influencer marknadsföring

Kapitel 1: komma Igång med influencer marknadsföring

Kapitel 2: definiera dina mål och hitta rätt influencer

Kapitel 3: Influencer outreach

Kapitel 4: hur man arbetar med influencer

Kapitel 5: hur du framgångsrikt driver din marknadsföringskampanj för influencer och mäter ROI

Influencer marknadsföring

Den definitiva guiden till influencer marknadsföring – allt du behöver veta

Den definitiva guiden till Influencer Marknadsföring är en handledning på djupet till en av de mest lyckade formerna inom marknadsföring idag. Denna guide avhandlar det fundamentala inom vad influencer marknadsföring är och tillhandahåller dig med strategier angående sätt att hitta influencers, arbeta med dem, köra kampanjer, och mäta dina resultat.

Kapitel 1: komma igång med influencer marknadsföring

Har du inte hört talas om influencer marknadsföring kanske du bara tänker på det som ännu en del av marknadsföring – kanske även som en kortsiktig modefluga. Men influencer marknadsföring är mer än det. Det börjar bli ett väsentligt sätt att publicera dina varor och tjänster på nätet. Varför? Eftersom det nu är den mest genuina och autentiska metoden att marknadsföra.

Influencer marknadsföring tillhandahåller en utmärkt återbetalning för de flesta som ger sig in i det. En Tomoson undersökning visade att företag i genomsnitt drog in 65 kr för varje tia de spenderade på influencer marknadsföring under 2016. En undersökning gjord 2017 fann man att de som svarade tjänade 77 kr på varje tia de spenderade på influencer marknadsföring.

Den siffran är naturligtvis ett genomsnitt. De 13 % företagen överst fick en återbetalning på minst 200 kr för varje tia spenderad. De 18 % längst ner genererade ingen intäkt. Men dessa var möjligtvis de bolag som provade influencer marknadsföring eftersom att de hade hört att detta var trendigt och visste inte vad de skulle göra.

1.1: Vad är influencer marknadsföring?

Influencer marknadsföring är en av dessa termer där namnet säger vad det betyder. Det föreslår att företag arbetar med personer med inflytande, för att hjälpa dem med deras marknadsföring online.

Influencer Marknadsföring har som mål att identifiera personer vilka agerar som influencer inom din nisch så att du kan kontakta dem för att arbeta med dig för att marknadsföra ditt varumärke.

Så, vad är en influencer?

En influencer är någon som har kapacitet att påverka köpbeslut hos andra. En influencer kan göra detta då de har auktoritet, kunskap, position och/eller ett speciellt förhållande till sin publik. Personen är ofta någon som har en signifikant skara följare inom en specifik nisch, och aktivt interagerar med dem.

Storleken på en influencers skara följare kommer bero på omfånget av nisch han eller hon väljer att agera inom. Det kommer att finnas fler följare inom mode än hängivna till Grekisk mytologi.

Influencer marknadsföring växte från marknadsföring via kändisar. Kändisar har marknadsfört produkter under många år – för markanta belopp i retur, naturligtvis. Marknadsföring online med kändisar är fortfarande ett exempel på influencer marknadsföring, men modern influencer marknadsföring är så mycket mer än en film- eller idrottsstjärna som pushar någon icke kopplad produkt till sina fans.

Allt eftersom Internet har mognat, har vissa individer etablerat ett rykte som digitala superstjärnor. Dessa är personer vi anser vara influencers.

Dessa influencers har byggt ett rykte om att vara experter inom en särskild nisch. De kan ha etablerat en framgångsrik blogg inom ämnet. Kanske har de skapat videoklipp och laddat upp dem till en relevant kanal på YouTube. Ännu oftare har de aktivt manövrerat ett populärt konto på social media, där de ger sin åsikt, tips, och råd gällande deras specialistämne.

Influencers spenderar omfattande tid att bygga sitt varumärke och kultivera sin publik.

Om influencern förstår hur deras följare kan dra fördel av din produkt, då kanske de gladeligen vill jobba med dig. De kommer vara redo låna ut sitt namn, sin expertis, och auktoritet för att marknadsföra din produkt till sina följare.

Det finns dock ett förbehåll i detta. Influencer marknadsföring kommer endast att fungera om du säljer en kvalitetsprodukt. Om din produkt är dålig, låg standard eller värre än dina konkurrenters, då kommer ingen summa muta till influencers ge dig återkommande försäljning. Faktum är att förmodligen kommer ingen riktig influencer vilja jobba med dig.

1.2: Influencer marknadsföring kontra content marketing kontra varumärkesambassadörer

Vissa kämpar med att särskilja influencer marknadsföring från content marketing. De är liknande och relaterade.

Content Marketing sker då ett företag skapar och distribuerar relevant, värdefullt innehåll. Innehållet produceras för att locka och engagera en publik. Dess ultimata mål är naturligtvis att få läsare till något lönsamt agerande, kanske genom att köpa en särskild produkt. Content marketing täcker hela processen i skapande, distribution och användande av innehåll som uppfyller ditt företags mål.

Som vi fastställt innefattar influencer marknadsföring samarbete med en prominent person inom ett företags marknadssegment för att distribuera innehåll. Åter, detta material har som ultimat mål att uppmuntra en kund online att gå en särskild väg eller göra en särskild handling. Influencer marknadsföring fokuserar på distribution av innehåll, snarare än skapandet av det.

Content marketing använder en rad metoder för att dela innehåll och lyfta synligheten. Ett av de mest effektiva sätten är att använda influencer marknadsförare som del av distributionsprocessen.

Kunder online agerar ofta enligt följande:

1. En kund ser en rekommendation om någon produkt eller tjänst i ett inlägg på social media eller en status. Detta är vanligtvis gjort av någon influencer som kunden beundrar eller följer. Det triggar deras nyfikenhet.

2. Kunden beslutar att ta reda på mer, så denne går till sin favoritblogg, YouTube kanal, nätverk på social media eller podd för att söka mer information angående produkten. Kunden engagerar sig med innehållet.

3. Kunden söker klarhet angående funktion, pris, tillgänglighet och leveransdetaljer. Denne slutför ofta detta steg på ett varumärkes försäljningsställe.

4. Om kunden gillar vad denne ser, köper kunden produkten eller tjänsten, antingen online eller genom att gå in i en fysisk butik.

Hela denna process involverar att kunden sammanlänkar med en blandning av innehåll och influencer marknadsföring.

En variant av formell influencer marknadsföringsprocess är då ditt företag kultiverar varumärkesambassadörer. En varumärkesambassadör är någon som representerar och talar om ditt varumärke med passion. Dessa kan vara ditt varumärkes fans och kunder som förespråkar det.

Varumärkesambassadörer tillhandahåller en form av grupplokaliserad marknadsföring vilken förstärker medvetenheten om ditt varumärke. Och de gör detta eftersom de älskar din produkt och tjänster.

Du vill kultivera och uppmuntra ditt varumärkes ambassadörer: för att bistå dem i att ha konversationer med sina kontakter, både online och utom nätet.

Ofta kan varumärkesambassadörer utföra din influencer marknadsföring åt dig, med lite om ens någon ansträngning från din sida.

Du måste acceptera att i denna sociala tid har du lite kontroll över varumärkesambassadörer. De är den moderna formen av djungeltelegrafen. De använder främst sitt eget innehåll, ofta en blandning av foton, videos och anpassade inlägg.

Naturligtvis kan du bistå dina varumärkesambassadörer och tillhandahåll innehåll de kan använda. Du kan också skapa hashtags med varumärket så att de kan dela samt bygga framtida stöd.

1.3: Varför behöver du influencer marknadsföring?

När tittade du senast på en banner annons på Internet? De flesta märker dem inte nu. Många av de som noterar dem tycker de är så irriterande att de installerar Annonsblockerare för att ta bort dem.

Med en världsomfattande genomsnittlig klickfrekvens på 0,19 % kan du knappast anse annonsering av det slaget lyckosam.

Enligt en undersökning av Infolinks klickar hälften av alla Internetanvändare aldrig på annonser online och 35 % klickar mindre än fem annonser per månad.

Kanske har du provat marknadsföring på social media. Detta har viss potential. Människor spenderar avsevärd tid numera på att ögna igenom sina olika trådar på social media.

Men det finns ett problem. Vem kommer se dina statusar på social media? Om du inte byggt en massiv publik är det inte troligt att du får mycket till räckvidd.

Nätverken på social media har gjort många saker svårare för dig. De vill ha dina annonspengar, så de har gjort det svårt för dig att nå personer med organiska inlägg. Nyliga ändringar i Facebook har förvärrat detta ytterligare. De har justerat flöden med nyheter för att framhäva statusuppdateringar från vänner och familj och minskat synligheten för företagssidor.

De flesta på social media har nätverk med några hundra ”vänner”. Dess personer kommer ha ett brett utbud av intressen och smaker. Ofta är den enda gemensamma nämnaren att de är vänner med samma person. De kan vara familjemedlemmar till den personen, en vän, en kollega. Eller så kan de bara vara någon som spelar samma spel, eller har ett enstaka gemensamt intresse. Det kan vara svårt att marknadsföra på social media till den genomsnittliga personen.

Men influencers är annorlunda. De har kultiverat en publik av likasinnade personer. I vissa fall är dessa grupper av följare gigantiska – till och med kolossala.

Föreställ dig hur många relevanta personer du kunde rikta dig mot med en kvalitativ influencer, jämfört med om du försöker en marknadsföringsmetod med mer slumpmässig riktning?

Tillvägagångssättet med spridda skurar som marknadsföring ger nyckfulla resultat.

Vissa företag lyckas i att bygga framgångsrika identiteter online, till den grad att de blir influencer själva. Red Bull har lyckats skala till toppen av framgång på social media. Men för de flesta företag är detta en vag dröm.

Det är vanligtvis mycket enklare att hitta influencers och arbeta med dem samt deras publik för att sprida ditt budskap än att bygga en ansenlig engagerad publik själv.

Influencer marknadsföring skiljer sig från traditionell annonsering. En signifikativ skillnad är typen av relation du behöver etablera med din influencer.

Många företag, i synnerhet större företagsorganisationer, har traditionellt hållit noga kontroll över sitt varumärke och sin marknadsföring. Detta angreppssätt är inte särskilt användbart inom influencer marknadsföring.

Influencers etablerade sin prestige innan du ens kom in i bilden. Även om du hanterar ett välkänt varumärke kan du inte förvänta dig att påverka och kontrollera din influencer mycket. Du kan betala dem väl, men du anställer dem inte. Deras följare vill höra vad influencers önskar säga – inte ditt budskap. De söker inte efter ditt ”tillfälle”.

Detta är en av de grundläggande skillnaderna mellan traditionell utåtgående marknadsföring och den nya sorten inåtgående marknadsföring. Med inåtgående marknadsföring (och detta innefattar influencer marknadsföring) kommer kunden till dig. Du kan inte diktera villkoren som du gjorde tidigare.

Det är organisationerna som försöker hålla noga kontroll på sina influencer vilka generellt råkar ut för de mest nedslående resultaten.

Det grundläggande i framgångsrik influencer marknadsföring är tillit. Och du kan inte komma undan från kärnan i faktumet – konsumenter litar på influencers mer än vad de gör på varumärken.

Framgångsrik influencer marknadsföring skapar en vinst/vinst/vinst situation. Du (varumärket) vinner. Influencers vinner. Följaren av influencern vinner. Om du kan lyckas med detta hattrick, då har din influencer marknadsföringskampanj blivit framgångsrik.

1.4: Hur kan influencers hjälpa ditt företag?

Nivån hjälp du kan förvänta dig från en influencer beror på typen av arbetsrelation du kan etablera med honom eller henne. Om du använder influencers räckvidd och ett organiskt angreppssätt, kommer du antagligen få mindre hjälp av en influencer än om du betalar dem för en distinkt influencer marknadsföringskampanj. Naturligtvis kommer kostnaden även vara annorlunda. Influencer räckvidd kan resultera i att en influencer hjälper dig gratis (eller som mest till kostnaden av gratis produkter). En rakt av betald influencer marknadsföringskampanj kan kosta dig ganska mycket, beroende på influencerns stjärnstatus – men du kommer få mycket tillbaka då.

Typiska sätt som en influencer med vilken du har byggt en organisk relation med, och som kan hjälpa dig innefattar:

1. Skapa en artikel/blogginlägg, eller video om din produkt eller tjänst

2. Dela information som lyfter dig på deras konton för social media. Som exempel, de kan dela ett inlägg publicerande en artikel du har skrivit för din egen blogg.

3. Ge dig tillgång till deras sida så du kan skriva inlägg som gäst.

Betalda influencers kommer vara mer proaktiva vad gäller att marknadsföra ditt varumärke. De kan skriva eller spela in artiklar att marknadsföra. De kan lägga upp en bild på Instagram eller video på YouTube som visar när de använder din produkt. Under dessa omständigheter hjälper de dig inte bara för att de byggt relation. De tjänar pengarna du betalar dem.

Naturligtvis kan du inte förvänta dig att influencers tillhandahåller dig entydiga lovord. De är endast influencers tack vare sitt autentiska förhållande med sin publik. Alla riktiga influencers kommer troligen inte önska att ha med dig att göra om de inte gillar din produkt.

1.5: Framtiden för influencer marknadsföring

Framtiden för influencer marknadsföring ser fortsatt ljus ut. Den löser många av de frågor man möter med traditionell marknadsföring, som exempelvis fragmentering av publik i konventionell media, och missade banners på marknadsföring online.

På många sätt växer influencer marknadsföring fortfarande – det är ändå inte tillräckligt att anses vara innovativt. Det är i den växande fasen av produktens livscykel och har ännu inte nått sin topp.

För ett decennium sedan fanns inte influencer marknadsföring. Du hade några få kändisar som marknadsförde produkter, främst utom nätet, och det var närmaste som vi tänker influencer marknadsföring idag.

Personer med populära webbsidor hade ingen idé angående värdet på sina sidor. Aktiva på Facebook (de andra nätverken för social media var egentligen inte spridda då) förstod inte makten de hade över en publik. Varumärken kände verkligen inte till något om dessa personer.

Människor som vi nu anser vara influencers hade ingen idé om värdet för sin tillgång online, och sin publik.

Då hade du fortfarande personer som oroade sig att om du hade telefonen nära örat under för lång tid kunde du skadas av strålning. Föräldrar uppmanade sin avkomma från att gå nära social media och hade ingen tanke på att använda den själva,

Men allt det har förändrats under de senaste åren. Vi har influencers på social media med miljoner följare. Det finns webbsidor relaterade till varje tänkbar nisch, inklusive föräldraskap, och även vissa som fokuserar på att skapa en miljö för de äldre.

Till och med bönder spenderar tid online nu, där de jämför jordbruksdata, väder och forskar om den bästa produkten de skall använda.

De bästa influencers inom social media betraktas med avund av sina följare – i mångt och mycket sättet som elitmusiker, skådespelare och idrottspersoner.

Detta kommer inte förändras inom en snar framtid. Se hur dina barn spenderar sin tid. Ta notis om vilka deras hjältar är.

Generation Z är mer intresserade av YouTubers än de är av superstjärnor i Hollywood. Tevetittande är nu på den lägsta nivån sedan länge. Nielson rapporterar att Amerikaner i åldrarna 18-24 tittar mindre än 2 timmar om dagen på traditionell TV. 12- till 17-åringar tittar ännu mindre (och deras tittande föll 45,5 % mellan 2012 till 2017). Tänk tillbaka på hur mycket TV du såg under din ungdom. Denna förändring kommer knappast bli tillfällig. Det är inte bara en senaste fluga. Tack vare social medias beskaffenhet och spridningen i den digitala eran, har alla vanliga människor tillfället att ha interaktioner direkt med influencers online. Detta är inte möjligt med gammelmedia.

Även om influencer marknadsföring fortfarande befinner sig i sina tidiga dagar har den nått kritisk massa. Allt eftersom fler företag engagerar sig i influencer marknadsföring finns det tillräkligt med incitament för företag att skapa infrastruktur för influencer marknadsföring. Som exempel, tillväxten i plattformar har varit fenomenal under de senaste åren.

Det finns även fler utbildningssidor nu, såsom Influencer Marketing Hub, vilken tillhandahåller kunskap till företag för att känna sig uppmuntrade att ge influencer marknadsförare en chans.

1.6: Hur du kommer igång

Det är ingen mening att engagera sig i influencer marknadsföring bara för att du någonstans läst att det var trendigt. Du måste ha en avsikt med din kampanj.

Detta är förmodligen inte annorlunda mot andra nyanser av verksamheten. Fråga vilken framgångsrik företagsperson som helst om deras hemlighet till framgång, och de flesta kommer erkänna att det handlade om att sätta mål. Vi kommer ta en närmare titt på att sätta mål i Kapitel 2.

För att influencer marknadsföring ska bli framgångsrikt måste du ha kvalitativt innehåll. Ett blogginlägg på 500 ord skrivet för att uppfylla SEO-kriteriet kommer det bli svårt att fånga en influencers uppmärksamhet med.

För folk att märka ditt innehåll måste det vara:

·         Tillgängligt

·         Kunna agera med

·         Visuellt tilltalande

Du behöver tillhandahålla äkta värde för läsaren.

Dessa förslag innefattar:

·         Genomgång av experter

·         Intervjuer

·         Kortfattat temaorienterat innehåll

·         Fråga dina favoriter bland influencers om citat och använd dessa för infografiskt innehåll eller skapa en SlideShare

·         Be om experttips och lägg dem alla i ett blogginlägg

Du behöver avgöra var relevanta influencers för dina kunder har byggt sin publik.

De vanligaste platserna för influencers att göra sig ett namn är:

1. Bloggar – influencers med bloggar har lagt tid (ofta år) på att bygga en framgångsrik, populär blogg som täcker en nisch som intresserar din målgrupp. Samtidigt som de mest kända influencers inom mode har skapat påverkan över ett brett utbud av plattformar under de senaste åren, har många av dem nått initial framgång tack vare sina kvalitativa bloggar. Du kan välja att arbeta med kvalitativa bloggare på en rad olika sätt:

I) Ett gästinlägg på deras blogg

II) Försöka få dem att nämna ditt varumärke i ett inlägg

III) Sponsra ett betalt blogginlägg

2. Social media – ganska många influencers (även de som publicerar en kvalitativ blogg) har enormt antal följare och engagemang på sina konton för social media. Dina mål här kan innefatta:

I) Få positiva omnämnanden i inlägg på social media

II) Retweets eller delningar av dina inlägg på social media

III) Inlägg som visar influencers då de använder din produkt (exempelvis en video med öppnande av paket på en influencers YouTube-kanal)

IV) Skapa inlägg på social media som marknadsför dina produkter

Ett avgörande beslut du behöver fatta innan du inleder är vilken väg du skall följa för att hitta dina influencers. Det finns tre alternativ:

I) Organiskt – du söker efter och bygger ett samarbete med influencers hemma. Detta är det billgaste men mest tidskrävande sättet.

II) Plattformar – du betalar för att använda en av de specialiserade plattformarna online för att hitta dina influencers. Många av plattformarna tillhandahåller system vilka gör det enklare att hantera dina influencer marknadsföringskampanjer

III) Agenturer – du betalar en marknadsföringsagentur specialiserad inom plattformar online för att hjälpa dig med val och hantering av influencer

Vi tittar på dessa alternativ mer i detalj i Kapitel 2.

Kapitel 2: Definiera Dina Mål och Hitta Rätt Influencer

Målet i alla kampanjer med content marketing är att visa hur du kan tillhandahålla värde till publiken. Vad gäller influencer marknadsföring behöver du bevisa att du kan tillhandahålla värde till publiken med dina influencers.

2.1: Definiera Dina Mål

Det vanliga uttrycket som lyder, ”att misslyckas med planering är att planera för att misslyckas” är tillämpbart lika mycket på influencer marknadsföring som inom andra delar av ditt liv. Det finns ingen större poäng att börja med influencer marknadsföring utan att först sätta mål. Det skulle vara intressant att veta hur många av de 18 % bland företag som misslyckades att se en positiv återbetalning från influencer marknadsföring, och till en början hade satt mål för sina kampanjer.

Du måste veta VARFÖR du utför din influencer marknadsföringskampanj. Detta kommer påverka hur du mäter framgången för din kampanj. Det kommer antagligen även påverka valet av influencer.

Dina mål för en influencer marknadsföringskampanj bör vara så enkla som:

·         Öka antalet besökare som kommer till din sida med en viss procent

·         Öka antalet följare på social media för ditt varumärke

·         Öka ditt varumärkes synlighet inför en särskild publik. Som få till 2-3,000 nedladdningar av en app bland studenter

·         Öka antalet sålda produkter till en viss procent eller summa

Dina mål kommer påverka typen av influencer du väljer att arbeta med. Om du önskar snabb interaktion med folk kommer du troligen arbeta med influencers som är aktiva på Twitter. Om du önskar lyfta utseende och bild av din produkt kan du lägga vikt på en visuell kanal såsom Instagram eller Pinterest. Om du siktar på att tillhandahålla en djupgående medvetenhet för produkt, särskilt om du jobbar Företag-mot-Företag, kan du välja att lägga upp en teknisk artikel på en branschblogg, och ha lämpliga influencers som delar länkar till artikeln.

Det är dock viktigt att var och ett av dina mål knyter samman med en särskild nyckelindikator för framgång. Annars, hur kan du mäta framgången med din kampanj? Som exempel, om du har ett mål där du vill öka försäljningen kommer du önska jämföra dina försäljningssiffror innan och efter kampanjen. På samma sätt, om du sätter målet att öka registreringar till ditt nyhetsbrev, kommer du ha en verklig KPI att mäta.

Du behöver skapa SMARTA mål. Varje måste vara Specifikt, Mätbart, Uppnåeligt, Realistiskt och Tidsbaserat. Ett mål med ”öka medvetenhet om produkt” är för vagt – du kan omöjligtvis mäta det. Å andra sidan, ”öka antalet följare på Instagram med 20 % under Mars” är SMART och du kan avgöra om din influencer lyckades eller inte.

2.2: Definiera din målgrupp

Det är omöjligt att hitta rätt influencer om du inte vet vem du vill att de skall påverka.

Du kanske redan känner till din idealiska målgrupp. Om så, håll personligheten i minne när du söker efter influencers.

På samma vis, om du har genomfört en framgångsrik PPC eller betalat Facebook annonsering tidigare, ta en närmare titt på hur du riktade dina kampanjer där.

För att influencer marknadsföring ska lyckas måste du arbeta med influencers som påverkar din målgrupp.

Som exempel, tänk dig att du hade en kolossal marknadsföringsbudget och hade råd att arbeta med Justin Bieber under en influencer marknadsföringskampanj. Om din produkt är något för den målgruppen tonårsflickor, kan Justin uppenbart göra ett utmärkt jobb i att marknadsföra för dig. Han har ett Klout score på 92 och över 100 miljoner följare på Twitter.

Men om du säljer rengöringsmedel för att återställa antika möbler, då kommer Justin troligtvis inte övertyga många av de 100 miljoner följarna på Twitter att köpa rengöringsmedel. I det fallet skulle din målgrupp sakna överrensstämmelse med influencerns fans.

Ju mer du kan minska ner din målmarknad till en specifik nisch, desto enklare kommer du ha det att välja rätt influencer.

2.3: Definiera den bästa typen av influencer för ditt varumärke

Detta är det största misslyckande inom influencer marknadsföringskampanjer. Allt för många företag misslyckas i att anstränga sig vid val av den perfekta influencern för deras varumärke.

En undersökning på Tapinfluencer / Altimeter fann att 67,6 % av marknadsförare ansåg hitta relevanta influencers vara deras mest markanta utmaning inom influencer marknadsföring.

Detta var antagligen också den mest signifikanta svagheten vad gäller traditionell marknadsföring med kändisar. Samtidigt som det definitivt varit något lyckosamt, finns det ofta en gnagande tanke hos konsumenten.

”Vad vet kändisen om min livsstil? Han (eller hon) lever i en annan värld”.

Till slut är det tydligt och klart. Du behöver arbeta med en influencer vars publik matchar din målgrupp.

De olika typerna av influencer

Även om gränserna kan vara otydliga finns det tre typer av influencers du kan beakta att arbeta med då det gäller en influencer marknadsföringskampanj:

·         Kändisar som Influencers – Kändisar som influencers är den äldsta formen av influencer marknadsföring. Företag har anlitat kändisar för att lyfta fram deras produkter under många år. Vissa produkter som George Forman Grill, den har blivit synonym med kändisen som delar dess namn.

Vissa kampanjer med kändisar (både det traditionella sättet och moderna online) kan vara väldigt framgångsrika. Att betala George Foreman för att ge sitt namn och bild för en grill var en framgångsrik marknadsföringskampanj av Spectrum Brands, till den nivån att få kände till deras namn.

Men företag har också funnit att samarbete med kändisar kan skapa sina egna problem. För det första är kändisar dyra. Kim Kardashian har enligt uppgifter tagit betalt 2,500 000 kronor för att lägga upp en enda bild på Instagram för ett företag.

För det andra är många konsumenter inom nischområden notoriskt misstänksamma mot personer som marknadsför något de själva inte använder. Även om du hade budget att betala kändisar för att lyfta din produkt online, kanske det inte genererar mycket mer försäljning eftersom en skillnad mellan kändis och din målgrupp finns. Skulle exempelvis renoverare av hem verkligen tro på att Kim Kardashian kan mycket om de bästa stolparna för staket? Skulle de ändra sitt beteende för köp som ett resultat av hennes marknadsföring av ett märkes stolpar?

Ett undantag till konsumenters misstänksamhet för marknadsföring av kändisar är där kändisar agerar som genuina ambassadörer för varumärket. I vissa fall har superstjärnor rensat hyllor av lager, bara för vad de gjorde eller bar.

Som exempel, Emma Watson var fotograferad bärandes en halsduk från en Brittisk firma, Crumpet. Det var tydligt att hon gillade vad hon bar. Crumpet drog som resultat fördel med en ökning i deras försäljning av halsdukar med 62 % inom de närmaste tre veckorna.

På liknande vis noterades en mammaklänning som Kate Middleton bar och den sålde slut inom minuter efter att fotot publicerades.

·         Makro-influencers

Makro-influencers har också ett storskaligt följeslag. Människor anser dem vara experter inom sitt område. De har ofta miljoner följare inom sina olika nätverk för social media.

Skillnaden mellan makroinfluencers och en kändis är att makro-influencern är känd för att vara en expert inom ett särskilt ämne.

Som exempel, Onalytica rankar de tre främsta influencers i världen inom content marketing varandes Jeff Bullas, Joe Pulizzi och Neil Patel. Onalytica beräknar deras influencer poäng till att vara respektive 100,00, 96,83 och 83,79.

På Twitter, exempelvis, har dessa tre makro-influencers enormt med följare. Jeff Bullas har 562,000 följare på Twitter, Joe Pulizzi har 141,000 och Neil Patel 284,000. När man lägger till deras kanaler, tillsammans med inflytelserika bloggar, är dessa superstjärnor inom sina nischar.

Men de är inte kändisar. Fråga den genomsnittliga personen på gatan, och de har förmodligen ingen aning om vilka dessa makro-influencers är.

Men om content marketing är din nisch kommer du få mer ”valuta för pengarna” genom att arbeta med en av dessa rockstjärnor inom content marketing än en kändis.

Många makro-influencers är industriexperter och tunga ledare. De innefattar journalister, akademiker och professionella rådgivare inom sina områden.

Med det finns ett problem vad gäller att arbeta med makro-influencers. De har redan gjort sig sitt namn. De är på toppen av sitt område och i de flesta fall kommer de få en inkomst som motsvarar detta.

De är antagligen endast villiga att vara samarbetspartner med ett varumärke i två situationer:

1. Du ger dem ett stort incitament för att dem ska arbeta med dig, eller

2. De älskar verkligen din produkt och/eller tjänst. Du kan fortfarande dra nytta av att bygga relationer organiskt med en makro-influencer. De kanske gärna delar dina inlägg om de gillar din produkt och/eller ditt innehåll

·         Mikro-influencern

Huvuddelen av influencers är mikro-influencers. Du kan betrakta dem som nedskalade versioner av makro-influencern. Till skillnad från kändisar är de okända utanför sin nisch. Men i deras nisch identifierar människor dem som experter.

Mikro-influencers är ofta de bästa personerna inom ämnen som är nischade; ämnen som inte är superpopulära. Alternativt är de experter inom populära ämnen, men inte de som ligger högst. De bubblar ofta under makro-influencer nivå.

Detta innebär att mikro-influencers ofta är det bästa alternativet för en influencer marknadsföringskampanj. De har en mycket mer omfattande bas med stöd än den genomsnittliga personen, men inte så stor att de är för upptagna (eller rika) för att avslå erbjudanden för influencer marknadsföring.

Mikro-influencers har kanske inte de mest omfattande följeslaget – ofta i intervallet 500 till 10,000 följare, men de ger höga nivåer av engagemang. Deras anhängare ser deras kunskap inom deras specialämne och blir trogna anhängare.

Mikro-influencers är ofta också väldigt intresserade av att köpa produkter. De har 22,2 gånger fler konverteringar per vecka angående rekommendationer om vad man skall köpa, jämfört med den genomsnittliga konsumenten, enligt The Keller Fay Group / Expercity undersökning.

Enligt en undersökning från Bloglovin har 53 % av mikro-influencers fått betalt för att marknadsföra ett inlägg. De behöver inte göra så. De har byggt så starka relationer med sina anhängare att de kan lita på organisk räckvidd och djungeltelegrafen.

Du behöver arbeta med influencers som lockar till sig de typer av människor vilka gör att du kan uppfylla dina mål.

Du bör aldrig välja att arbeta med en influencer bara för att denne är berömd. Du bör inte heller arbeta med en influencer bara för att denne är billig.

När du söker influencer söker du endast efter personer med en rejäl supportbas vilken riktar sig till samma typ av människor som dina kunder. Deras fans borde vara dina fans.

Om du hittar dessa influencers bör din kampanj lyckas.

Lita dock inte på rent antal av följare när du letar efter influencer. Vissa människor bedriver oärlig verksamhet och köper sina följare. Även när antalet följare är äkta, är detta inte en användbar vägledning vad gäller personens påverkan. Ofta har de bästa influencers mindre målgrupper som är mycket engagerade.

Markerly upptäckte att engagemanget tenderar att minska, i procent, då antalet följare ökar.

Du behöver balansera dessa människor med enormt antal följare, och rimligt engagemang, med influencers med måttligt antal följare men aktivt engagemang. Det kan tyckas logiskt att välja någon med den största räckvidden (om kostnad tillåter) men verkligheten är att du kan få fler konverteringar från en mindre mer aktiv influencer.

Varumärkesambassadörer kan också vara en form av mikro-influencer. Den enda skillnaden är att de ofta är självutnämnda. De gillar din produkt och väljer att marknadsföra den, oavsett om du är involverad.

Några av dina mest entusiastiska marknadsförare kommer vara dina inofficiella varumärkesambassadörer. Mycket av det de laddar upp kommer att vara visuellt. Till exempel kan de skapa en sida på Pinterest där de fäster bilder som relaterar till dina produkter.

Vissa företag värdesätter sina varumärkesambassadörer så mycket att de använder dem i en aktiv roll i kampanjer. Du kan börja med att tillhandahålla gratis produkter till dina mest hängivna supportrar. Du kan skapa en tävling där du uppmuntrar dem att använda en viss hashtagg, och ge dem någon form av incitament med pris eller belöning.

2.4: Steg för att hitta rätt influencers

Du kan förmodligen lista namnen på alla kändisar inom ditt område.

I själva verket är de flesta av de mest kända personerna förmodligen makro-influencers snarare än kändisar. Personer utanför din nisch har förmodligen aldrig hört talas om dem.

Det första steget för att genomföra en influencer kampanj är att veta vilka inflytelserika personer du bör rikta dig till.

Du kan börja med en enkel Google sökning om artiklar i ditt område. Titta på webbplatserna som visas på de första sidorna i Googles ranking. Ser du vissa författarnamn som visas regelbundet? När du gör detta kan du titta på alla branschspecifika bloggsidor som visas nära toppen av rankingen. Består de av en blandad skara författare? Kan du se någon hänvisning på webbplatsen till någon som skriver ett gästinlägg? Du kan leta efter alla uppenbara riktlinjer vad gäller bidragande av gästinlägg.

Du bör förmodligen bortse från stora webbplatser som Wikipedia, eller generiska webbplatser som täcker ett brett spektrum av ämnen.

Du kan därefter använda några av de verktyg vi hänvisar till nedan, såsom BuzzSumo, för att hjälpa dig att upptäcka viktiga influencers och auktoriteter för innehåll inom din nisch. Dessa kommer hjälpa dig att upptäcka vem som är mest aktiv med att dela andras innehåll via sina kanaler på social media.

Du kan också gå till dina föredragna kanaler för social media och göra en sökning på relevanta hashtags. Notera vem som visas oftast.

En nyligen trend har varit för företag att driva kampanjer över en rad sociala kanaler. Därför, om du inte har en särskild anledning, begränsa dig inte enbart till att söka på bara ett nätverk såsom Twitter, Facebook eller Instagram. Helst vill du ha influencers i alla nätverk där din målgrupp tillbringar tid.

Till skillnad från traditionell reklam kan du inte bara gå till Gula sidorna och slå upp en lista med influencers. Oerfarna företag anser ofta att val av influencer är det svåraste steget vid influencer marknadsföring. Detta är det främsta skälet till att vi nu har influencer plattformar och specialiserade marknadsföringsagenturer för influencers. Plattformar och byråer skapades bägge för att hjälpa företag att effektivisera sin influencer urvalsprocess.

A. Att Använda en Agentur

Om du väljer att använda en agentur för din kampanj är valet av influencer en enkel process. Agenturen kommer att göra det mesta av detta arbete involverat i att hitta lämpliga influencers för ditt varumärke.

Naturligtvis kommer du fortfarande att behöva definiera dina mål. Agenturer för influencer marknadsföring kan göra ett utmärkt jobb med att organisera din kampanj för dig, men det är fortfarande din kampanj. Om du inte fastställer ett lämpligt mål för din kampanj kan till och med den mest professionella byrån inte skapa underverk.

En agentur kan ha en lista över pålitliga influencers i sin katalog. De har upptäckt personer vilka de tror utgör de bästa influencers via en rad kampanjer för flera kunder inom olika branscher.

Alternativt kan agenturen arbeta med en av plattformarna, användandes deras teknologi för att hitta influencers vilka de tror uppfyller dina behov bäst.

De kommer förmodligen att ge dig en kortlista med influencers vilka de känner lämpar sig för din kampanj.

B. Att Använda en Plattform

Det finns många plattformar nu, och de skiljer sig åt på sättet de fungerar. Vissa låter influencers ansöka om att gå med i deras laguppställning. Andra använder en patenterad algoritm för att upptäcka de personer som de tror är bästa influencers för en viss publik.

Om du väljer att använda en plattform blir du vanligtvis ombedd att beskriva vilka typer av influencers du vill arbeta med. Plattformen ger dig sedan en lista över potentiella influencers som uppfyller dina kriterier.

Vissa plattformar fungerar omvänt. Du skapar ett uppdrag och beskriver vad du önskar beträffande en influencer marknadsföringskampanj. Du annonserar ditt uppdrag på deras plattform, och deras medlemmar bland influencers ger dig bud. Plattformen ger dig viktig data om varje influencer, och du kan välja de som du tror passar bäst för ditt varumärke.

C. Genomföra Din Kampanj Organiskt

Om du avser att genomföra din kampanj organiskt kommer du att finna att det är en långsammare process jämfört med att använda en plattform eller agenturbyrå. Men du kan bygga mer hållbara och mer äkta relationer med influencers, vilket kan leda till regelbunden marknadsföring till en liten, om ens någon, kostnad.

Du kommer behöva spendera tid på sociala medier varje dag, undersöka och studera vem som har påverkat din målgrupp. Du kommer då att behöva lära känna dessa personer gradvis.

Det är inte riktigt lika omständligt som det låter. Du behöver inte spendera hela dagen på sociala medier. Du behöver bara vara smart med din tid.

Förutsatt att du har definierat dina mål, bör du veta vilken typ av influencer du söker. Du kan till en början bortse från alla som inte passar din målgrupp.

75 % av proffsen inom marknadsföring och kommunikation säger att verifierad webbtrafik för en influencer är de viktigaste kriterierna när du väljer en influencer.

2.5: Verktyg för att Hitta Influencers

1. LinkedIn

LinkedIn har en utmärkt sökmotor som hjälper dig att hitta influencers inom din bransch.

Du anger först din bransch i LinkedIns sökfält och väljer sedan Personer. Du kan ändra de andra alternativen för att förfina dina val.

Du måste se till att du endast väljer 1:a och 2: e gradens relation eftersom du inte har direkt tillgång till personer längre bort.

Du kan finna det värt att uppgradera till ett LinkedIn Premiumkonto, eftersom det ger dig fler alternativ vad gäller att förfina din sökning.

Vissa personer är misstänksamma över kalla anslutningar via LinkedIn, varför du bör göra dig själv synlig innan du kontaktar dem. Du kan gilla och dela deras inlägg. Överväg att skicka meddelanden till dem med en intelligent kommentar angående deras innehåll.

Ett av de mest kraftfulla sätten att få kontakt med människor på LinkedIn är via LinkedIn grupper. Om du hittar någon på LinkedIn som intresserar dig kan du överväga att gå med någon grupp denne är med i.

2. Twitter

Twitter har också en förvånansvärt kapabel sökmotor. Du kan söka efter personer vilka har hänvisat till din nisch i sin profil.

Twitter hjälper dig genom att lista mer inflytelserika personer högre upp i sökresultaten.

När du väl har hittat potentiella influencers på Twitter kommer du naturligtvis fortfarande att behöva bygga en relation med dem. Du kan inte förvänta dig att de följer dig tillbaka bara för att du följer dem. De flesta influencers på Twitter har långt fler följare än de har personer de själva följer.

3. Tweetdeck

Twitter tillhandahåller en trimmad instrumentpanel för sociala medier i form av Tweetdeck. Du kan använda den för att visa vilken som helst av dina inlägg från Twitters tidslinje, omnämnanden, direktmeddelanden, listor, trender, favoriter, sökresultat eller hashtags.

Du kan söka efter relevanta hashtags som influencers inom din nisch använder. Tweetdeck visar hur många följare personer har tillsammans med nivåer av engagemang, vilket kan vara en inledande indikation för påverkan på Twitter.

4. Hey Press

Hey Press är utmärkt för företag inom teknologisektorn eftersom det är ett utmärkt sätt att få kontakt med teknikjournalister.

Om du går in på ett visst teknikområde kommer Hey Press att lista journalister vilka nyligen har skrivit om det ämnet.

Hey Press ger dig två namn på nivån som är gratis och hittar ett större urval av journalister om du betalar för en plan.

5. BuzzSumo

Buzzsumo tillhandahåller en hel del information om innehållsdelning, inklusive indikering av de influencers som har delat mest innehåll inom ett visst ämne.

Samtidigt som Buzzsumos främsta användning är att spionera på dina konkurrenters marknadsföring av innehåll, har den en sektion för Influencers och Outreach. Du kan välja ett ämne och Buzzsumo ger dig en lista över personer vilka de anser vara viktiga inom det ämnet. Du kan sortera informationen på många sätt, inklusive enligt nivå av engagemang.

En viktig statistik är Retweet Ratio. Det är knappt mening att bygga upp ett organiskt förhållande (åtminstone på Twitter) med någon som har en låg kvot för retweet. Även om de lägger märke till all din aktivitet är det troligt att de inte delar något av ditt innehåll. Medan någon med hög kvot retweet är mer benägna att vara intresserad vad gäller att dela vad du tweetar.

6. Klout

Klout ger alla som deltar i sociala medier en poäng baserat på deras nivå av social aktivitet. De högst rankade kändisarna har Klout poäng runt 90. Den genomsnittliga personen har en Klout poäng på 40. Den som har en Klout poäng på 63 eller högre är i topp 5 % bland användare av sociala medier.

Samtidigt som du kan hitta vissa influencers genom att söka på Klouts webbplats, är det enklaste sättet att hitta någons Klout poäng genom att ladda ner Klouts plugin för Chrome. När du har installerat det kan du se alla användares Klout poäng på själva Twitter.

7. MozBar

Moz är ett välkänt SEO-företag. De erbjuder MozBar som ett Chrome plugin.

Samtidigt som Moz begränsar en del av uppgifterna för sina betalda kunder, kan deras gratisabonnenter hitta användbar information om alla webbplatser de besöker på MozBar. Den visar till exempel webbplatsens Domain Authority (DA) och Page Authority (PA). Denna statistik uppfanns av Moz, men är tillräckligt betydande för att ha erkänts av de flesta involverade i SEO.

Domain Authority är särskilt användbar för att avgöra webbplatsens betydelse (och därmed påverka). Även om det inte berättar särdeles mycket om sidans inflytande på sociala medier kan det ge dig en god uppfattning om populariteten för en blogg.

8. Followerwonk

Followerwonk var fram till nyligen också en Moz app, även om den nyligen har hamnat i nya händer. Du kan använda Followerwonk för att ta ut en noggrann analys av Twitter-konton. Den har en högkvalitativ sökmotor vilket gör det enkelt att söka på Twitter-bios för att hitta influencers inom just din nisch. Det är lättare att använda än själva Twitter.

Det är en så kallad freemium-produkt, och du kommer få ut större värde genom att teckna en prenumeration. Du kan dock fortfarande använda gratisversionen för att hitta några influencers inom din nisch.

9. Discover.ly

Du kan använda Chromes plug-in Discover.ly, för att hjälpa dig med ditt nätverk. Det ger information om LinkedIn och Facebook för personer som skickar e-postmeddelanden.

Du kan använda den för att hitta dina kopplingars konton på social media och sedan söka för att se om de har kopplingar med influencers vilka skulle vara av värde för dig. Om de har kanske du kan be dina kontakter att presentera dig för de influencers som de känner.

10. Social Crawlytics

Social Crawlytics hjälper dig spåra mätvärden relaterade till begärda webbplatser. Som exempel kan du analysera dina konkurrenters webbplatser och upptäcka deras mest populära inlägg.

Social Crawlytics ger dig 2500 krediter. Du betalar ett visst antal krediter för varje URL som du genomsöker. Du regenererar några krediter varje vecka och kan få bonuskrediter varje dag genom att skicka en tweet vilken främjar Social Crawlytics.

Social Crawlytics ger dig en detaljerad rapport om den genomsökta webbplatsens sociala prestanda. Detta innefattar information om de bästa författarna vilka kan vara lämpliga influencers om de skriver inom din nisch.

11. Ahrefs Content Explorer

Du kan använda Ahrefs Content Explorer för att hitta det mest relevanta och delade materialet vilket skapats inom ett ämne. Den visar dig det mest populära innehållet inom ett ämne, baserat på delning i social media och de bakåtlänkar som det genererar.

12. Buzzstream

Du kan använda Buzzstream för att bygga en lista med influencers och vårda relationer. Den hjälper dig att hitta kontaktinformation för de väsentligaste personerna inom ett område. Den innehåller omfattande information såsom e-postadresser, fysiska adresser och telefonnummer.

Kapitel 3: Influencer Outreach

En av fördelarna med att arbeta genom en agentur är att du inte behöver lägga så mycket tid på att nå ut till influencers. Det är en av uppgifterna du betalar agenturen för att utföra åt dig.

Vissa plattformar minimerar också behovet av att nå ut till influencers. Detta gäller särskilt för plattformar som Famebit, vilken skiftar fokus till influencern att hitta varumärken, snarare än tvärtom. I detta fall skapar företag ett förslag för en influencer kampanj de vill driva. Influencern lämnar därefter förslag till Famebit. På många sätt fungerar detta likt frilansmarknader såsom Upwork.

Men om du inte vill betala till en agentur eller plattform, då är influencer outreach ett grundläggande steg för alla varumärken som önskar komma igång med influencer marknadsföring.

3. 1: Hur man utför influencer outreach

När du väl har skapat en lista med värdefulla influencers för ditt varumärke måste du inleda processen för att nå ut till influeners. Du måste gå igenom de långsamma och stadiga stegen för att bygga relationer med dina potentiella influencers.

Även om du kommer att ha minimalt behov av att göra detta när du arbetar med en agentur, kan du fortfarande behöva gå igenom processen om du använde en plattform för att extrahera din lista med inflytelserika namn.

Det är viktigt att komma ihåg att influencers inte är där för att tjäna dig – oavsett hur stort eller välkänt ditt företag är. Bara för att du tror att ditt erbjudande är utmärkt och kommer att ge människor otroligt värde, betyder inte att en influencer eller hans publik kommer att vara överens. Verkligheten är att de förmodligen inte kunde bry sig mindre om ditt varumärke.

Du kommer att behöva spendera tid på att bygga relationer med dina potentiella influencers. Detta kan vara en tidskrävande process, och du måste motstå all press från ovan för en snabb lösning. Om den högsta ledningen vill att du ska träffa en snabb överenskommelse med influencers är de förmodligen beredda att betala avgifter till en agentur för att ordna uppgörelsen.

Du kommer behöva studera dina utvalda influencer. Försök avgöra vad som gör dem så populära. Varför väljer så många människor att följa och engagera sig i dem?

Du bör börja med att följa och/eller bli vän med dem på de sociala kanalerna vilka du senare önskar arbeta med dem på. Du måste därefter börja interagera med dem. Dela deras material. Kommentera deras inlägg. Gilla deras foton, video, blogginlägg och annat innehåll.

Du måste bygga en relation online med dem på samma sätt som om du skulle etablera en verklig vänskap.

Det betyder att du inte försöker sälja in något eller prata något försäljningsrelaterat de första dagarna i din relation.

Det kan ta lite tid innan de följer eller är vän med dig i gengäld. Många influencers har ensidiga följarlistor. Men om du ständigt synliggör dig med dina andra sociala interaktioner, bör de så småningom välja att se på dig som en vän online.

Ett möjligt Angreppssätt för influencer outreach

Om du engagerar dig i organisk influencer outreach, måste du använda din tid vist. Annars kan du spendera mycket tid på att nå ut men med lite att visa efter detta.

Uppenbarligen börjar processen med att bygga din lista över potentiella influencers. Du bör försöka placera dina potentiella influencers i ranking av uppskattat inflytande.

Du kommer att vilja spendera mer tid på att engagera dem mest inflytelserika personer i toppnivån, än de som ligger längst ner på listan.

De verktyg vi nämnde i kapitel 2 kan hjälpa till att avgöra en persons relativa påverkan.

Du kan rangordna personer efter deras Klout poäng när du bestämmer relativt inflytande. Var dock medveten om att en persons Klout poäng ger en guide till deras sociala betydelse i på alla deras konton för social media. De kommer att vara mer aktiva i vissa nätverk än andra. Du kanske är mer intresserad av att arbeta med dem i de nätverk där din målgrupp tillbringar större delen av sin tid.

Followerwonk ger dig en uppskattad Social Authority för influencers. Om du funderar på att arbeta med en bloggare, kommer Moz Bar att visa dig Domain Authority för alla webbplatser. Du kan bestämma det relativa inflytandet för bloggsidor med detta. Moz betalda Open Site Explorer kan ge dig mer information angående vikten av bloggsidor vilka intresserar dig.

1. Prenumerera på Dina Influencers Bloggar och Kanaler på Social Media

När du väl har bestämt vilka influencers du vill fokusera på, då vill du synliggöra dig själv. Detta kommer att bli en process gradvis. Börja genom att följa dem på de kanaler för social media som intresserar dig och prenumerera på deras bloggar, podcasts och/eller YouTube-kanaler.

Du kan dock inte bara förbli en passiv prenumerant. Annars kommer du endast vara ytterligare en e-postadress på deras lista. Du måste interagera och engagera dig i deras grupp. Men gör dock inte några försök att sälja eller marknadsföra dig själv, åtminstone inte under de första dagarna i din relation.

2. Svara på introducerande e-post de kan skicka

Om du registrerar dig på deras blogg skickar de ofta ett introducerande e-postmeddelande. Överväg att svara på detta meddelande, presentera dig själv och ställa en (legitim) fråga. De kanske inte märker dig (det kanske är en automatiserad process), men det finns en chans att någon kommer att märka det du har skrivit. Detta skulle påbörja processen med att synliggöra ditt namn för influencern – att sticka ut från mängden.

3. Dela Influencerns Inlägg

Under de nästkommande månaderna (det kan ta ett halvt år eller mer) vill du dela dina influencers inlägg och gilla vad de publicerar. Om du delar ett inlägg, se till att @ tagga influencern (så att denne vet att du har delat det).

4. Svara på alla frågor som dina influencers ställer sina stödjare

Ibland kommer en influencer att ställa frågor till sina fans. Om du ser en av dessa frågor, se till att du snabbt lämnar ett svar.

5. Kommentera dina influencers inlägg och status på sociala medier

Även om kommentarer på blogginlägg är mindre frekventa idag, är de fortfarande viktiga på många bloggar. Du bör kommentera där regelbundet. Men se till att du lämnar intelligenta, tankeväckande kommentarer. Uttalanden som ”Trevligt inlägg” är av lite värde och hjälper inte bygga ditt rykte. Helst vill du lägga till lite insikt om information som täcks i inlägget. Du behöver inte gå med på influencerns synvinkel, men du behöver på ett intelligent sätt kunna argumentera i ett ämne.

Se till att du delar influencerns uppdateringar på sociala medier och åter, kommenterar med @mentioning. Allt som ofta kan du tacka dem för det värdefulla material de delar.

6. Länka till dina influencers inlägg

Du kommer att vilja lämna detta åt sidan ett tag (om inte en influencer publicerar något så värdefullt att du känner att dina följare skulle ha fördel av att få inlägget delat till dem).

Du önskar inte göra detta för influencer outreach innan du har byggt förhållandet till den nivå där influencern har börjat bekräfta dig.

Du behöver skapa en naturlig länk som gynnar din influencer. Som exempel kan du skriva ett blogginlägg om ett liknande ämne vilket influencern har skrivit om, och inkludera en länk till dennes inlägg på en relevant plats i din text.

När du har publicerat ditt inlägg som innehåller länken, skriv ett e-postmeddelande till influencern och berätta för denne om länken (och hur den passar in i din artikel). Be inte om något i gengäld.

Alternativt kan du @ nämna influencern i inlägg på sociala media där du marknadsför ditt inlägg och berätta för denne att du har länktat till artikeln.

7. Skriv ett egobait inlägg som innefattar de influencers som du fokuserar på

Återigen, försök dig inte på detta förrän du redan har byggt en tydlig relation med influencern, till den nivå att de känner igen ditt namn under ett e-postmeddelande i sin inkorg.

Du skulle skapa ett inlägg där du ställer en rad kända bloggare eller identiteter på sociala medier en fråga relaterad till deras nisch. Till exempel kan du skriva ett inlägg: Hur 20 bloggare om finansiella frågor hjälper dig att spara pengar på dina rörliga kostnader.

Du vill skicka frågan till minst dubbelt så många personer som du tänker inkludera i ditt inlägg. Samtidigt som dessa kommer innefatta de influencers du fokuserar på, bör du också fråga andra med ett rykte inom din nisch.

8. Nå ut till dina potentiella influencers

Om du framgångsrikt lyckats kommunicera med dina potentiella influencers och lyckats bygga en relation med dem, kommer du så småningom att komma till den punkt där du kan nå ut till dem. Kom ihåg att det kan dröja många månader efter att du inledde denna process. Om du försöker dig på detta för tidigt, har allt ditt hårda arbete varit förgäves.

Du kan exempelvis fråga dem om du kan gästblogga för dem. Om de accepterar gästinlägg har de antagligen riktlinjer på sin webbplats om vilken typ av nivå du bör prova.

Du måste vara artig, inte påträngande och hålla dig till ämnet.

Stanna inte här. Du måste fortsätta arbeta med relationen. Du kanske kan bygga detta till något mer innehållsrikt över tid, kanske till och med bilda ett formellt samarbete.

Men, vad du än gör, rusa inte in i saker. Påverkan av influencer tar tid.

3.2: Ingredienser för en framgångsrik influencer outreach

Anta att du har gjort allt det nödvändiga grundarbetet som krävs för att lyckas med influencers. Du känner att du har skapat ett tillräckligt bra förhållande för att närma dig dina föredragna influencers och be dem om någon form av hjälp. Vad kan du göra för att förbättra dina chanser att lyckas på denna punkt?

1. Förklara fördelarna – Att ansluta med en influencer skiljer sig faktiskt inte från någon annan marknadsföring – du måste förklara fördelarna för den person du vänder dig till. Vilken nytta kan de ha av att ha en relation med dig och ditt varumärke? Istället för att tänka på hur en influencer kan hjälpa dig, måste du tänka på hur ditt varumärke kan hjälpa influencern.

2. Ge specifik information – influencers vill inte ha mer arbete. Om du vill ha deras hjälp, måste du föreslå detaljer. Om du till exempel vill att de ska publicera ett gästinlägg måste du lägga upp vad ditt gästinlägg skulle täcka i detalj

3. Skapa tidsfrister – utan en tidsgräns kommer en influencer sannolikt att lägga ditt förslag åt sidan och glömma det. Det är mycket bättre att skapa en känsla av nödvändighet. Om en influencer tror att den fördel som du har angett gör det värt att bidra, kommer denne gärna att arbeta inom en realistisk tidsfrist

Även om vi har inkluderat några mallar nedan, är det viktigt att du anpassar dem. Det finns inget värre än att skicka ut generiska mejl. Du måste skräddarsy din ton för varje influencer. Enligt data från Statista är andelen för skräddarsydda personliga e-postmeddelanden 17,6 % bättre än generiska e-postmeddelanden.

Det är viktigt att du nämner dem vid namn – undvik alla meningar som ”Bäste Herr”, viket låter kyligt och opersonligt. Hubspot fann att personer har högre klickfrekvens för e-postmeddelanden om de innehåller mottagarens förnamn i ämnesraden.

Beroende på syftet med ett visst e-postmeddelande kan du överväga att använda en av följande ämnesrader:

• Jag älskar ditt inlägg om [ÄMNE]

• Jag har ett [PRODUKTPROV] jag vill skicka dig

• Jag tycker att vi bör samarbeta om ditt initiativ angående [NÅGOT INFLUENCERN BRYR SIG OM]

• Jag är en [NÅGOT NI HAR I GEMENSAMT] också

• Jag vill prata mer om ditt [ÄMNE] -inlägg

• Jag har gratis saker jag skulle vilja ge till din publik

Du vill att din ämnesrad ska vara tillräckligt vag för att väcka intresse, men med tillräckligt detaljer för att varje anpassning skall vara tydlig. Undvik att använda några övertygade försäljningsord – du vill inte att det här e-postmeddelandet ska riktas till mottagarens kampanjer, eller än värre, mappen med skräppost.

Inled din e-post med en vänlig hälsning, men gå inte överstyr. Håll det kort.

Antingen skriver du ett kort stycke som presenterar dig själv eller signera bara på slutet med ditt namn, din roll och företagsnamn (om relevant).

Kom ihåg att hålla din e-post kort och inom ämnet. Influencers är upptagna människor och får hundratals e-postmeddelanden varje dag. Du måste tävla om deras uppmärksamhet. Du kommer dock att ha en fördel, om du redan har spenderat tid på outreach, och influencern kommer känna igen ditt namn.

Om det är möjligt, erbjud en influencer något som du vet kommer att gynna dem (även om det bara är chansen att inkluderas med tillsammans med deras likar i branschen och en väl undersökt samt marknadsförd bit innehåll).

Om du inte hör något efter några dagar, skicka ett uppföljande e-postmeddelande. Du kan också använda Twitter för att påminna en influencer om att du skickade denne ett e-postmeddelande.

Om du lyckas få kontakt, se till att du gör det du lovade, till exempel genom att skriva en runda upplägg inklusive påverkarna.

I så fall bör du kontakta de influencers som du har tagit in, så fort du publicerar ditt inlägg (åter med personliga e-postmeddelanden). Det är mycket mer troligt att en influencer delar inlägg de deltagit i om du skickar dem en personlig påminnelse. Förklara för dem i e-postmeddelandet hur de hjälpte dig, ge dem en länk till ditt inlägg, tacka dem för deras hjälp och be dem dela artikeln.

3.3: Mallar för influencer outreach

E-postmall 1 (för en inbjudande intervju):

Hej [INFLUENCER]. Jag älskar din blogg, särskilt dina inlägg inom [ÄMNE].

Jag har en möjlighet för [GENRE] bloggare som jag gärna skulle springa kolla med dig om.

Jag är [NAMN], [ROLL] för [VARUMÄRKE], ett [BESKRIVNING VARUMÄRKE]. [GRUNDLÄGGANDE BESKRIVNING AV VAD DIN VERKSAMHET GÖR – VIKTIGA KUNDER ETC].

Vårt team har valt våra [ANTAL] favoritbloggar [GENRE] och du är naturligtvis med på listan. Vi skulle vilja skicka [ANTAL PROV] av [PRODUKT]. När du har haft en chans att kolla in dem, skulle vi vilja intervjua dig på Skype om vilken du föredrar och varför. Vi skulle sedan inkludera videon på vår [SOCIAL MEDIA] -sida, där vi har [ANTAL] fans. Vi tycker att det är ett lysande sätt att introducera en ny grupp människor till [GENRE].

Vi önskar lämna [PRODUKT] till dig imorgon. Vi hoppas kunna schemalägga videointervjun vid en tidpunkt som passar dig mellan [DATUM] och [DATUM].

Vilken adress skulle vara bäst för oss att skicka [PRODUKT] till dig?

Kan du vänligen meddela mig om du inte vill vara en del av det här programmet? Tack!

Jag ser fram emot att samarbeta med dig.

E-postmall 2 (För att visa en influencer ditt innehåll):

Hej [FÖRNAMN]. Vetandes hur mycket du älskar att skriva om [ÄMNE] tänkte jag att jag bara skulle visa dig en artikel som jag nyligen har skrivit inom ÄMNE.

[URL ADDRESS]

Hoppas att du finner det värdefullt.

Jag har älskat ditt arbete på [INFLUENCER’S BLOGG] senaste tiden och ser fram emot att läsa fler bra inlägg i framtiden.

Med vänliga hälsningar

[DITT NAMN]

E-postmall 3 (För att Sälja in ett Gästinlägg):

Hej [FÖRNAMN],

Har du lust ta en snabb titt på dessa idéer för ämne?

Under en tid nu har jag kollat genom [INFLUENCER’S BLOGGNAMN] och noterat din stil med publik. Jag skulle gärna skriva några gästinlägg för dig. Jag tror att de skulle vara av värde för din publik.

Här är några möjliga rubriker:

[HEADLINE # 1] [HEADLINE # 2] [HEADLINE # 3]

Låter någon av dessa som att de passar din blogg? Om inte, inga bekymmer. Jag får nytt läge skriver lite mer.

Om du vill ha en uppfattning om vilken typ av inlägg jag vanligtvis skriver, här är några exempel som jag nyligen har publicerat:

[URL # 1] [URL # 2] [URL # 3]

Med vänliga hälsningar,

[DITT NAMN]

E-postmall 4 (För att ge en Influencer en Glimt):

Hej [FÖRNAMN]

Ämnar bara berättar att jag publicerar en ny [TITEL / STUDIE / WHITE PAPER ETC] [TIDSRAM, EX, NÄSTA VECKA].

Som ett fan av [ÄMNET FÖR DITT NYA INLÄGG] tänkte jag du skulle vilja veta.

Ger dig gärna en förvarning när det går live.

Hälsningar

[FÖRNAMN]

E-postmall 5 (För att Meddela en Influencer att du har Inkluderat Denne i något):

Hej [FÖRNAMN]

Jag har läst dina inlägg på [INFLUENCERS WEBBPLATS] länge och jag tycker att de är fantastiska. De ger mängder av tips och idéer för handling som har hjälpt mig mycket.

Jag vill dela den senaste artikeln som jag har skrivit vilken innehåller ett omnämnande av hur användbart vi finner [INFLUENCERS PRODUKT].

Jag skulle gärna höra din feedback.

Tack

[DITT NAMN]

Kapitel 4: Hur man arbetar med en Influencer

Det är viktigt att du kommer ihåg att äkta influencers endast är villiga att arbeta med dig om de tror att din produkt ger värde till deras prenumeranter.

Samtidigt som de bästa influencers kan vara dyra, samarbetar de inte med sin publik på sin blogg eller sociala kanaler för pengarna. Influencer marknadsföring är inte bara att betala någon för att säga trevliga saker om dig.

Människor blir bara accepterade som influencers eftersom att de ger värde. Om de skulle försöka sälja in irrelevanta eller snuskiga produkter till sina följare skulle de snabbt förlora trovärdigheten. De skulle förlora sin inflytelserika status.

Oavsett vad du betalar dina influencers, måste ditt varumärke ge något värde till influencerns supportbas.

Det är ingen mening att försöka arbeta med influencer vilka har en publik som skiljer sig från din målgrupp.

Förutsatt att du redan har beslutat om ditt mål för din kampanj, bör du också tänka på vad som skulle vara ditt dröminlägg. Du bör inte begränsa dig till att tänka på de ord och bilder som används. Tänk på att dela inlägget och vilka sociala nätverk som skulle användas.

Detta är ännu en möjlighet att kontrollera att du har valt rätt influencer för ditt varumärke. Om det perfekta inlägget är en Instagram Story som visar hur din nya produkt kan användas, är det ganska lite mening att arbeta med influencer på Twitter, oavsett hur bra de är.

Om du har hittat dina influencer organiskt och du inte har tecknat någon form av formellt kontrakt med denne, kommer det att vara upp till dig att skapa ditt dröminlägg och sedan uppmuntra din influencer att dela det.

Om du å andra sidan har förhandlat fram ett formellt avtal för att arbeta med dina influencer, bör du ge denne din vision om ditt dröminlägg.

4.1: Hur man samarbetar med en influencer

Det finns många sätt du kan välja att arbeta med en influencer.

1. Ge Dina influencer gratis prov

Det finns en hel del sociala nätverk och bloggande influencer som gärna delar sin erfarenhet angående en produkt i gengäld för ett gratis prov. Hela genren av Unboxing video på YouTube är ett exempel på detta.

Om en influencer gillar din produkt finns det god chans att denne kommer att ge en positiv recension för den.

Naturligtvis är antagandet att du korrekt riktat dina influencers. Du måste välja personer vilka du förväntar dig har ett stort intresse för din produkt.

Var dock medveten om att du inte kan förvänta dig automatisk täckning om du presenterar en produkt. Det är särskilt så med avancerade makro-influencer och kändisar som har hundratusentals eller miljoner följare.

Du kommer ha en bättre chans att lyckas om du tar kontakt med en influencer först, snarare än genom att skicka gratisvaror på spec. Detta betyder att det är mindre troligt att du slösar bort dina varor. Det ger också en influencer en möjlighet att berätta om de tar betalt för att göra dessa typer av inlägg.

2. Be om produktrecensioner

Detta är en förlängning av att ge gratisprover. I det här fallet ber du medvetet influencers att granska din produkt.

Om en influencer ger din produkt en fantastisk recension, kommer detta sannolikt att öka chansen att dennes publik väljer att köpa din produkt istället för en konkurrents.

I det här fallet måste du börja kommunicera med influencern först. Du kommer att vilja lägga fram ett förslag om en produktgranskning.

Som med dina övriga influencer outreach bör du först undersöka samtliga potentiella recensenter först. Hur är hans andra recensioner? Är de i allmänhet positiva, eller kommenterar han med skandalösa ordval om produkter han inte gillar? Uppenbarligen måste du ha förtroende för att din produkt är tillräckligt bra för att möta influencers godkännande.

3. Tillhandahålla produkter för influencer som kan ges bort till följare

Ett annat förslag du kan lämna till potentiella influencer är att erbjuda dem produkter de kan ge bort under en kampanj till sina följare.

Det är ett utmärkt sätt att bygga spänning kring ditt varumärke, så länge du tillhandahåller en produkt vilken kommer att vara av verkligt värde för influencers följare. Detta förutsätter än en gång att du anpassar dina influencers och deras följare till din målgrupp.

Du bör överväga att erbjuda att betala influencers för den tid de spenderar på att hantera gåvor.

4. Kör en tävling för dina influencer

Ibland skapar band tävlingar för influencers (snarare än för deras följare). Du måste besluta om ett pris som skulle intressera och gynna dessa influencers.

Du måste tydligt definiera vad influencern kan vinna på det själv – vad är det som gör det värt för dem att ta sig tid och engagera sig?

En influencer tävling kan vara särskilt användbar om du har en produkt med högt värde vilken du vanligtvis inte skulle ge bort. Det kan vara något oförutsägbart, som rätten att vara en officiell varumärkesambassadör (om ditt varumärkesnamn är prestigefylld nog).

Du måste övertyga influencern att deltagande i din tävling kommer att vara till nytta för dem.

5. Betala för sponsrade inlägg

Sponsrade inlägg kan fungera mycket bra när du arbetar med villiga bloggare.

Ett sponsrat inlägg är där du betalar en bloggare för att skriva ett inlägg om din produkt. Denne kommer att skriva det med sin röst och normal stil.

Det finns också en hel del möjligheter för sponsrade inlägg på plattformar för social media – Instagram släppte nyligen ett specifikt format för detta.

FTC har fastställt riktlinjer för sponsrade tjänster – sponsring måste vara tydligt identifierad och synlig.

Dessa inlägg kan skapa utmärkt medvetenhet för ditt varumärke, särskilt om du har valt en influencer med en riktad målgrupp.

6. Skriv gästinlägg

Att ha möjlighet skriva ett gästinlägg på en populär blogg är värdefullt när du har gått igenom den organiska processen att hitta influenser.

Gästinlägg ger dig möjlighet att positionera dig inför en influencers publik.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett gästinlägg inte är en möjlighet till gratis reklam. Du måste skriva om samma ämnen de regelbundna bloggförfattarna skriver. Det måste vara lika bra som deras inlägg och lika relevant för publiken.

Ett gästinlägg ger dig en möjlighet att etablera ett rykte som branschexpert.

Du kommer vanligtvis få en byline för ditt inlägg, där du typiskt kommer kunna infoga en backlink till din webbplats i din bio.

Om du får denna möjlighet är det marknadsföringspraxis att skapa en specifik landningssida för publik vilken kommer till din webbplats från det här inlägget. Du kommer att få större nytta av att använda en landningssida vilken är anpassad till den här publiken, snarare än att länka till din generiska hemsida.

4.2: Hantering av Influencer Samarbete (vårdande av samarbete)

I viss utsträckning kommer din hantering av samarbete med influencer bero på hur du förvärvade dina influencers. Det finns en stor skillnad mellan en influencer vilken du har spenderat lång tid att uppvakta, försöka bygga en organisk relation med, och en influencer du har hittat via en plattform eller sökning på agentur. Då kommer du att ha tecknat ett formellt kontrakt för att arbeta tillsammans, och kommer ha högre förväntningar på framgång.

Kostnader kommer in i detta. Om du försöker bygga organiska relationer för liten eller ingen kostnad kommer dina förväntningar gällande influencer att vara mycket lägre än då du arbetar med någon du betalade stora summor pengar, för att marknadsföra dina produkter.

Men det viktigaste förhållandet är det mellan en influencer och deras publik. Utan en äkta relation där, finns det liten anledning för dig att ha en relation med influencern.

Du måste förstå influencer och förhållande till publiken. En influencer måste delta i regelbundna samtal med sin publik för att vara värdefull för dig. Influencer publik måste också matcha din målgrupp. Du vill kunna komplettera de befintliga konverteringarna.

Glöm inte att publiken har byggt sin relation med influencern, inte du. Publiken skulle inte bry sig om du försvann från deras flöde online. Samtidigt skulle de bli upprörda om influencern avvek från sina dagliga rutiner.

Detta avser också innehåll. En influencer kommer att veta vilket innehåll som fungerar bäst mot dennes publik. Du kommer att vinna lite på att pracka ditt innehåll på dem. Du kommer att uppnå bättre resultat genom att ge influencern lite spelrum vad gäller innehåll och samarbeta med denne för att skapa det – eventuellt lämna resurser för att hjälpa denne.

Även om du har byggt dina relationer organiskt och inte ännu har något formellt kontrakt måste du fortfarande se till att du belönar dina influencers på något vis. Du skulle väl inte arbeta gratis, så varför skulle du förvänta dig tjänster från dem? Det betyder inte nödvändigtvis att du måste betala dem i reda pengar, men det måste finnas sätt där du kan säkerställa att varje relation blir en vinst för bägge parter. Detta kan vara så enkelt som att tillhandahålla priser för tävlingar vilka drivs av influencern och dennes publik.

Faktiskt fann Augures State of Influencer Engagement 2015 att nästan 70 % av varumärkena inte betalade sina influencer. Den siffran har antagligen förändrats under de senaste åren, med utbyggnaden av influencer plattformar, av vilka många har tydliga betalningssystem.

Augeres undersökning visade att influencer var nöjda att arbeta med varumärken på grund av:

·         Ökat räckvidd som hjälper dem att få sin publik växa (55 %)

·         Ökade möjlighet att skapa kvalitetsinnehåll för sin publik (45 %)

·         Extra hjälp tillgänglig för att forma sin image (29 %)

·         Förmåner (rabatter, gratisprover) (25 %)

·         Möjligheten att tjäna pengar (24 %)

·         Nya upplevelser – resor, evenemang etc. (22 %)

Du bör inte stoppa vårdandet, inte ens när du har skapat en god arbetsrelation med en influencer. Du måste alltid hålla kommunikationskanalerna öppna och de skall ständigt fungera. Håll dem inom informationsflödet angående dina planer och avsikter, särskilt i förhållande till dina framtida marknadsföringsintentioner.

Även om du förmodligen inte arbetar med kändisar, får dina influencer ofta den statusen från sina följare. Så du måste alltid behandla dem väl. De måste känna att du värdesätter relationerna med dem.

Du bör ha en strategi på plats så att du kan spåra dina influencer relationer. Detta bör hjälpa dig att avgöra vilka som ger bästa resultat för ditt varumärke. Det hjälper också till att säkerställa att du inte tappar deras budskap och förfrågningar.

Om du råkar vara ett stort företag kanske du redan använder någon form av CRM verktyg för att hantera dina kunder och leads. Du kan förmodligen anpassa detta för att bistå dig att hålla reda på dina influencers.

Om du är en småföretagare kanske du har lättare överväga att använda Streak. Du kan integrera Streak i Gmail för att hjälpa dig hantera kommunikation med dina influencer. Du kan hålla ihop alla detaljer rörande en viss influencer, och du kan också associera dem med specifika e-posttrådar. Du kan organisera all din e-postkommunikation med influencer.

4.3: Hur man integrerar influencer i din kampanj

Det finns olika nivåer av engagemang av influencer i en kampanj. Vissa marknadsföringskampanjer är endast baserade på influencer. Men influencer är ofta bara en del av en övergripande strategi för marknadsföringskampanjer.

Du måste bestämma, som en del av din övergripande planering, hur du vill använda dina influencer för en viss kampanj.

Du kan välja att integrera influencer i varje del av din marknadsföring – från marknadsundersökningar till utförande av marknadsföring. Detta är en metod som många företag använder idag.

Vissa kampanjer använder sig av olika kanaler för att leverera budskapet – där sociala medier som arbetar med influencer bara är en.

Ett företag som använde den senare metoden är Debenhams i England. De arbetar med en agentur för att skapa en storskalig integrerad kampanj varje Jul – i flera år använde de temat Found It. De samarbetade med en rad kändisar, makro-influencer och mikro-influencer. Varje år anlitar de en högprofilerad skådespelare för att skapa en serie annonser med Jul-tema. Debenhams använder sedan dessa annonser i flera typer av media, både traditionella och online, inklusive högprofilerad TV-reklam. Influencers är bara en av många grupper som hjälper till att sprida nyheterna om shopping på Debenhams för alla behov runt Jul.

Du kan betrakta influencer som ”superkonsumenter”. De handlar och köper produkter som vanliga konsumenter. Om din urvalsprocess för influencer är i hamn, då är dina influencer förmodligen samma som dina konsumenter. Skillnaden är dock att de kan ge dig feedback från tusentals, eventuellt miljoner, andra konsumenter. Det tar inte lång tid för dina influencer att ge dig seriös feedback om en produkt i ditt sortiment fungerar eller inte.

Influencer betraktas också som ledande kunniga inom ditt område. De vet mer om din typ av produkter än en vanlig konsument. De kan skickas produkter regelbundet. Ta en titt på kanalerna YouTube och Instagram för alla med inflytande inom mode och skönhet, för att se hur mycket de vet om sina specialämnen.

Du bör även låta dina influencer berätta ditt varumärkes historia. De ägnar tid åt att berätta historier online, antingen i text, som en video, som en serie bilder eller på andra sätt. En bra influencer kommer att kunna berätta din historia till sina följare bättre än du kan.

Kapitel 5: Hur du framgångsrikt driver din marknadsföringskampanj för influencer och mäter ROI

Influencer marknadsföring handlar inte om att ”Bli rik snabbt”. Det kräver ofta en långsam, stadig uppbyggnad av nätverk, särskilt om du väljer att använda den organiska metoden för att hitta följare.

Att registrera dig på en plattform eller arbeta med en agentur kan påskynda processen för dig. Nackdelen med detta är dock de högre kostnaderna som följer.

Oavsett vilken metod och val av influencer kan du dock över tid förvänta dig att få en avkastning på din investering.

När influencer marknadsföring fortfarande var nytt, var detta svårt. Det var lite enighet vilka de föredragna mätvärdena att använda var.

Med en mognad influencer marknadsföring är det dock mycket lättare att bestämma avkastningen på en influencer marknadsföringskampanj.

Var dock försiktig med fåfängsmetrik. Se över de mål du har satt för din kampanj. Det kan innebära att du ökar din försäljning, eller kanske medvetenhet om din produkt. Dina mål kommer inte att vara att arbeta med de människor på sociala medier som har högst antal följare.

Ofta verkar de bästa influencer inom en relativt liten gemenskap. Men det kommer att vara en livlig, engagerad gemenskap. Dessa influencer kanske inte kan göra anspråk på det högsta antalet följare eller de flesta Likes på ett inlägg. Men det är de personer som mest sannolikt skapar ett genuint intresse för din produkt vilken leder till ökad försäljning.

5.1: Hur du hanterar din kampanj

Hur du hanterar din kampanj beror på graden av självständighet du ger dina influencers.

Dessutom, du hanterar även kampanjer där du vårdar influencer för att göra dig en tjänst, på ett helt annat sätt än kampanjer där du betalar influencer för att dela material åt dig. Om du kör en organisk ”gratis” kampanj måste du ”flyta med” och jobba ihop med dina influencer. De kan kontrollera nivån på den hjälp de väljer att ge dig.

När du betalar influencer har du mer kontroll över förhållandet. Du måste göra dina förväntningar tydliga. Särskilt så om du låter dina influencer använda användargenererat innehåll för din kampanj.

Det är viktigt att du gör dem medvetna om dina mål så att de kan hjälpa dig för att uppnå dem.

Ett sätt du kan övervaka inlägg från dina influencer är att ta skärmdumpar av vad de delar. Du kan också installera ett Instagram Chrome tillägg vilket gör att du kan spåra och ladda ner Instagram Stories.

Om du samarbetar med en betald influencer måste du förhandla om prissättning med dem. Ofta kommer de att ge dig ett fast pris, och du måste bestämma om det är acceptabelt eller om du behöver förhandla vidare.

Detta beror på hur erfaren en influencer är på att arbeta med varumärken. De kanske redan har en historik med influencer marknadsföring och har en bra idé om sitt värde.

Faktorer som påverkar hur mycket du ska betala en influencer innefattar:

1. Influencer kvalitet av publik – hur väl influencerns publik matchar din målgrupp

2. Influencer prestige – har denne redan byggt ett gott rykte online?

3. Kvaliteten på influencer innehåll – har influencern ett rykte om sig att skapa och dela innehåll vilket håller hög nivå och har konverterat väl tidigare?

4. Hur bra passar influencern med ditt märke

5. Huruvida influencer inlägg har ett bra medievärde – uppfattar du att de kommer att ge mer värde för dig än om du själv annonserat på det sociala nätverket?

Du måste ha i åtanke den högsta avgift du är beredd att betala under dina förhandlingar.

Om du går med på en avgift bör du teckna ett avtal med din influencer och beskriva förväntningarna för bägge parter. Se till att du inkluderar alla väsentliga detaljer i avtalet.

Du kan därefter börja övervaka kampanjens framfart och se till att du samlar in relevant information om den fortsätter.

Glöm inte att hålla kontakten med dina influencer och fortsätta vårda samarbetet under hela processen.

5.2: En kontrollista för en framgångsrik kampanj

Den exakta listan över steg du behöver ta beror på många faktorer, även om den viktigaste skillnaden är metoden du väljer för val av influencer. Du kan välja att söka efter influencer organiskt (och sedan ansluta till dem på deras villkor, vanligtvis utan att behöva betala dem). Alternativt kan du betala för att ha mer kontroll över en kampanj, antingen hitta influencer på en plattform eller arbeta nära med en agentur.

·         Definiera dina mål

·         Definiera din mätning av prestation

·         Välj din metod för att hitta influencer – organiskt, använda en plattform eller arbeta med en agentur

·         Besluta om din hanterare av kampanj, budget, resurser vilka behövs och potentiella incitament för influencer

·         Besluta de processer vilka skall användas för influencer efterforskning och uppsökande

·         Sök efter dina influencer med din valda metod

·         Validera och kolla upp potentiella influencer att hamna på din lista

·         Välj de personer du kommer att kontakta för att vara en influencer

·         Gör nödvändigt influencer outreach, beroende på hur du har hittat de personer du riktar dig till

·         Förhandla med influencer du avser ha ett formellt arbetsförhållande till och teckna avtal med

·         Kommunicera med influencer över hela kampanjprocessen och därefter

·         Skapa antingen lämpligt innehåll för dina influencer eller håll reda på innehållet de producerar och delar

·         Se till att det finns transparens i din kampanj, som exempel använder din influencer taggen Sponsrad i inlägg på Instagram, om det behövs

·         Övervaka din influencer då de verkar

·         Håll koll på dina resultatmätningar för kampanjen – jämför faktiskt resultat med dina mål

5.3: Vanliga misstag att undvika i dina kampanjer

Det viktigaste misstaget som företag gör är att välja influencer vilka inte alls tilltalar målgrupp. Vad är värdet av att samarbeta med någon som försöker nå fel människor? Det hjälper om du kan arbeta med personer vilka redan har en tillhörighet på något vis med ditt varumärke. Om du är mindre och okänd bör du åtminstone engagera influencer som har följare vilka potentiellt skulle kunna köpa din produkt.

Ett annat vanligt misstag är att försöka ha för mycket kontroll över innehållet som en influencer delar. När det gäller publiken är det influencern som är den viktigaste personen i förhållandet – inte ditt varumärke. De följer influencern, inte dig, för de tror på dennes genuinitet.

Några av de minst framgångsrika marknadsföringskampanjerna för influencer genomfördes på uppdrag av företag vilka var fast beslutna att hålla ett snart koppel över sina influencer. Även om du kan hjälpa till att skapa innehåll måste du låta dem anpassa det för sin publik. Annars låter det som det är officiellt reklammaterial. Detta kommer inte att lura konsumenterna en sekund, och kommer inte att hjälpa dig att uppfylla dina influencer marknadsföringsmål.

Om du är orolig för att en influencer skadar ditt varumärkes rykte har du antagligen valt fel influencer för din målgrupp. Som exempel övergav en hel del sponsorer PewDiePie efter hans kontroverser 2017. Men de var förmodligen inte lämpliga företag, rätt val av dem rikta sig till hans irrelevanta publik. Trots alla anklagelser utan fakta som slungades mot PewDiePie är han lika populär ännu med sin kärna av demografi. De är mycket mer benägna att bojkotta varumärken som slutade sponsra, än sponsorerna som stannade med honom.

5.4: Hur man mäter räckvidd, engagemang, leads och ROI

En av de största utmaningarna som influencer marknadsföring står inför, faktiskt marknadsföring av innehåll i allmänhet, är att det kan vara svårt att avgöra din avkastning på investeringen (ROI).

Med den ökande populariteten för influencer marknadsföring finns det dock flera accepterade idéer om hur du mäter resultaten av din kampanj.

Det finns inget specifikt mått för ROI och varje influencer kampanj. Det kommer att variera från kampanj till kampanj, och du kan använda ett stort antal analytiska mått under en viss tidsperiod.

Du inledde förhoppningsvis din kampanj genom att sätta mål. Du behöver mäta hur din kampanj lyckades uppfylla dessa mål. Du behöver mäta och övervaka relevanta indikationer på resultat vilka matchar vart och ett av dina mål.

Om du som exempel hade satt upp ett mål att öka antal följare på ditt Instagram efter enligt viss procentsats under kampanjperioden, då måste du jämföra dina fölare på Instagram (antalet) före och efter kampanjen. Om ditt mål hade varit att öka försäljningen av en viss produkt med en viss procentandel under din kampanjperiod, då skulle du fokusera på försäljningsmönstret för produkten. Du kan underlätta spårbarheten genom att skapa en dedikerad försäljningssida, där länken till den ingår i budskapet från din influencer.

Det finns en del generell statistik vilka de flesta varumärken vill känna till om sin influencer marknadsföring:

·         Räckhåll och engagemang vilket varje inlägg presterade av en influencer

·         Tillkommande besökare på webbplatsen som resultat av marknadsföringskampanjen av influencer

·         Eventuell ytterligare försäljning som genereras jämfört med kostnaderna för att arbeta med dina influencer

·         De typer av marknadsföringsmeddelanden som bäst är i fas med din målgrupp

Om du strävar efter att öka medvetenheten, då borde du ha fastställt ett mätbart mål baserat på antalet intryck, d.v.s. hur många som faktiskt ser en influencers budskap. Om du vill bygga ditt varumärke är du mer intresserad av graden engagemangen. Du bör jämföra influencers grad av engagemang för din kampanj med dennes grad av engagemang på influencers vanliga inlägg.

Om du är mer intresserad av konvertering måste du hålla koll på om du har ökat försäljningen efter kampanjen. Om du säljer online vill du se var denna ökade försäljningar kommer från.

Du bör kunna samla in mycket av den här statistiken från din webbplats Google Analytics. En nyckelstatistik som du kan få här är källan till din webbplats trafik. Du vill se eventuella förändringar till följd av din influencer kampanj. De flesta plattformar och agenturer har instrumentpaneler som ger dig relevant analys för kampanjer vilka de hanterar.

I situationer där du arbetar med betalda påverkare bör du kunna be dem om deras statistik för inlägg vilken relaterar till din kampanj. Många av plattformarna tillhandahåller denna statistik som en del av ditt medlemspaket, och de flesta, om inte alla agenturer, kommer att ge dig relevant information.

Ett av dina avgörande uppdrag för alla influencer kampanjer är att hålla ett öga på dina viktiga KPI-enheter under tiden din kampanj utvecklas. Helst bör du börja din övervakning tidigt i dessa delar, eftersom det kommer att göra allt lättare för dig att se förändringar vilka orsakats av dina influencers arbete.

5.5: Slutsats

Det är viktigt att du fortsätter att övervaka din kampanj. Påverkan kan vara känsligt. Du vill inte bli nersmetad av att arbeta med en influencer som har förlorat i respekt.

För att influencer marknadsföring skall lyckas måste varumärken lita på att influencern kommer representera dem på lämpligt vist. Lösningen är åter urval av influencer. Om du väljer influencer med följare som har en nära matchning till din målgrupp har du ordnat odds till din fördel för en framgångsrik kampanj.

Om företag följer stegen vi har beskrivit här och lägger vikt på att lämpligt sätt identifiering av influencer, bör influencer marketing ge rimligt resultat.

Influencer marknadsföring går hand i hand med marknadsföring av innehåll, och är bland de mest framgångsrika sätten att marknadsföra dina produkter, under det här decenniet.

TED Talk om Influencer Marketing

Källa: influencermarketinghub.com