Vad kostar det att göra film?

Produktion i Los Angeles med Robin Stjernberg

Produktion i Los Angeles med Robin Stjernberg

Bra fråga som det inte finns ett exakt svar på, då inget projekt är det andra likt!
Vi kan börja med att nämna några av parametrarna som spelar in i den totala kostnaden.

Personal:
Alla känner till uttrycket “tid är pengar”. Så är det även i filmvärlden! Inför en filminspelning behöver du ta fram en idé för filmen. Därefter behöver du få ner idén på papper, i form av ett manus. Nu har vi en aning om vad som ska filmas. Då behöver vi bestämma inspelningsplats, hyra utrustning, boka boende och resor för samtliga som ska vara med på inspelningsplats. Sen är det filmdags, på plats finns skådespelare, kameramän, regissör, producent osv. Efter filmningen skapas magin, nu görs resten bakom en datorskärm där det klipps, färgkorrigeras, ljudmixas m.m. När filmen skickats fram och tillbaka mellan beställare och leverantör ett par gånger är förhoppningsvis final-versionen klar för lansering, nu har beställaren fått sin film.
Som ni säkert förstår så kan det krävas en hel del timmar för att producera film. Lyckligtvis har vi redan gjort allt detta hundratals gånger och vet därför hur vi ska disponera tiden rätt för att vara så effektiva som möjligt!

Teknisk utrustning:
Teknisk utrustning kostar naturligtvis också. Bland teknisk utrustning kan du bl.a finna ljus, kameror, rökmaskin m.m.

Rekvisita:
Det kanske behövs speciell rekvisita till din film? En Formel-1 bil, en vit häst som Gandalf kan rida på, en “Rambo-kniv” till din hjälte eller en julgran till din julhälsning?

Underhåll:
Tidigare nämnde jag enbart tiden som går åt för att boka boende etc. Men boende, bensin, mat och annan form av underhåll för alla inblandade är också en kostnad man får räkna med om det är en längre inspelning som sker på en plats dit man måste resa.

Hur gör då vi?
Har man gjort detta många gånger och känner bra/rätt människor så kan man däremot komma ner en del i pris. Min kompis kanske har en “Rambo-kniv” som vi kan låna gratis. Det kanske finns någon på ditt företag som vill vara skådespelare i filmen utan extra kostnad? Det är alltid bra att dra i så många trådar som möjligt för att kunna genomföra en så effektiv och prisvärd produktion som möjligt. Om jag får säga det själv är det dessutom något vi är extremt duktiga på!

Avslutningsvis för att sammanfatta detta blogginlägget så kan jag inte svara på vad det kostar att göra film då det varierar varje gång. Däremot hoppas jag att du fått ett klarare perspektiv på vad som faktiskt sker under en filmproduktion och vad dina investerade pengar faktiskt går till!

Har du några frågor är det bara att kontakta mig så gör jag mitt bästa för att besvara dem :).
076 – 282 63 34 – robin.westerback@megapixelab.se