4 Snabba med filmproducenten

Richard Frantzén bakom monitorn på inspelning, Foto: http://steaksandwich.se/
Richard Frantzén instruerar teamet på inspelning, Foto: http://steaksandwich.se/

Richard Frantzén instruerar teamet på inspelning, Foto: http://steaksandwich.se/

1. Vad är största utmaningen för dig när du producerar?
Det absolut tuffaste är att hitta rätt location och rätt statister/skådespelare för jobbet.
För min del som är väldigt influerad av amerikansk film blir det extra svårt att hitta locations som ”känns” bra. Då det för det mesta är arkitektur som inte riktigt finns i Stockholm. Jag har själv försökt att lägga om mina tankebanor för att tänka mer ”svenskt” men det är lätt att man blir hemmablind och inte uppskattar den extremt fina arkitekturen i Sverige just för att man är så van med den. En annan utmaning är att se till att budgeten håller, speciellt då jag ofta är kreatören bakom idén samt regisserar filmen. Man sitter helt enkelt på två stolar, där ena endast är fokuserad på att göra filmen så bra som möjligt till vilket pris som helst och den andra som konstant måste vara uppfinningsrik för att kunna leverera kvalitet utifrån den satta budgeten. Jag och Robin(account manager) har många duster om just detta och det är kul för då får man verkligen argumentera och försvara sina idéer.

2. Vilka verktyg använder du?
Det här är något jag forskat länge i. Jag har provat utan att överdriva 100-tals olika programvaror för att projektleda filmprojekt. Har ännu inte hittat något som slår det gamla vanliga Office-paketet. Skillnaden nu är att vi använder Google Docs för att kunna komma åt och samarbeta var vi än är någonstans. Utöver Google Docs använder vi Asana för att hålla ordning på uppgifter som behövs göras dagligen.Tar tacksamt emot tips för att underlätta arbetet.

3. Hur funkar det att vara både regissör och producent?
Det är ganska klurigt. Största orsaken är som nämnt ovan att man behöver sitta på pengarna och försvara det mot den kreativa idén. Optimalt hade varit att enbart vara kreatör så jag hade kunnat bråka med producenten och i slutändan kunden om mer budget. Men jag ser också det som styrkan i Megapixel att det finns en förståelse för både kund, producent och kreatören som gör att vi kan producera film väldigt kostnadseffektivt.

4. Vad är det roligaste med att producera?
Det absolut roligaste med att producera film är självklart att presentera slutresultatet för kunden, som i 9/10 fall är jättenöjda. Framförallt är det kul att jobba med kunder som låter oss producera hyffsat fritt, kreativ frihet inom rimliga gränser ger det bästa resultatet. Och vi blir ju anlitade just för vår kreativitet. Det är bara kontraproduktivt att försöka gå in och detaljstyra som kund då. Del två i detta är så klart att se att filmen vi producerat ger önskvärt resultat t.ex. att kundens försäljning ökar som direkt resultat av vår film. Många kreatörer glömmer bort att det är det som är slutmålet, inte att kreatören skall vinna ett Guldägg eller liknande.

 

Tack till Pavel Maira på Steak Sandwich för BTS-bilderna